Ny udstilling giver flådehistorien frisk vand under kølen

Orlogsmuseet er nedlagt, men til gengæld er en ny udstilling om vor flådes historie nu åbnet for fulde sejl i Tøjhusmuseet.

Fotografi af besætningsmedlemmer på fregatten Jylland fotograferet efter slaget ved Helgoland i 1864. Selv skibshunden har fået lov til at være med. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som led i den spareøvelse, som politikerne har sendt kulturinstitutionerne ud i, rebede Orlogsmuseet i Overgaden Oven Vandet sejlene og lukkede museet i fjor.

Ankeret blev trukket op og hele samlingen skibet til Tøjhusmuseet, der i forvejen huser dansk krigshistorie, og hvor den danske flådes historie passer fint ind. Nationalmuseets folk fik kun ét år til at opstille en ny udstilling, og det er den, der lørdag åbner for publikum. Det kunne være gået galt med en hastig sammenflikket nødudstilling, men heldigvis er det ikke endt sådan.

Udstillingen »Sømagt!« har plads i Christian IVs gigantiske tøjhus fra 1604, der er 163 meter langt. I kæmpebygningen står kanonerne stadig på rad og række i stueetagen, mens udstillingen fra 2015 om Danmarks krige optager den ene del af første sal. Nu har flåden fået den anden del af første sal, og det supplerer på fin vis historierne om landkrigene.

Museet har stort set genopstillet Orlogsmuseets samling, hvis kerne består af de uhyre smukke skibsmodeller fra 1670erne og helt frem til 1960erne. Modellerne blev udarbejdet på Holmen og er små kunstværker med omhyggeligt træskærerarbejder, hvor man ser skibene i realistiske detaljer. Den historiske samling af skibsmodeller er desuden beriget med 12 nyere modeller, udarbejdet af tandlæge Peter Lomholt Maack, og tandlægens skibe kan godt måle sig med de historiske modeller.

Andre lande har også fornemme samlinger af skibsmodeller, men den danske samling, som består af ca. 400 modeller, er unik derved, at vi kender hvert eneste skibs historie og kan kombinere modellerne med de rigtige skibes skæbne, som er beskrevet i søetatens arkiv, der ligger i Rigsarkivet.

Flådens folk fyldte op i bybilledet

Skibsmodellerne er kunstværker, og særligt arbejde er der lagt i galionsfigurerne, der blev udført af tidens bedste håndværkere og kunstnere. På udstillingen er der placeret en smuk galionsfigur af gudinden Fortuna, som er udført efter tegninger af maleren C.W. ­Eckersberg fra 1828, og det understreger flådens betydning ud over det krigsmæssige.

Det vil nemlig være for snævert kun at se flådeudstillingen som søkrigshistorie, for flåden var en central del af dansk historie.

Godt 10.000-15.000 mennesker boede i Nyboder, der blev udtænkt af Christian IV, og da Københavns befolkning før 1800-tallet var på under 100.000, fyldte flådens og Holmens folk godt i bybilledet. De var blandt andet i sving med skibsbyggeri og -reparation på Holmen, der var kongerigets største arbejdsplads, og der arbejdede i 1700-tallet godt 5.000 mand dagligt på stedet, der beskæftigede ikke blot søfolk og håndværkere, men også til et væld af leverandører.

Derfor er udstillingen også et stykke vigtigt danmarkshistorie.

Udstillingens skabere har fornyet den gamle udstilling med skærme, hvor man kan hente ekstra informationer og for de nyere skibes vedkommende også se fotografier og endda levende billeder. De klassiske søslag får selvfølgelig god plads, og flere af vore krigshelte fremhæves.

Men ifølge udstillingens fagansvarlige, museumsinspektør Jakob Seerup, så er der alligevel tale om en midlertidig opstilling. Nationalmuseet har en plan om at inddrage bygningens loft, der har dobbelt så stort areal som det tidligere Orlogsmuseum.

Man vil efter loftets inddragelse forny udstillingen radikalt og lægge større vægt på personhistorier og inddrage moderne formidlingsteknologi. Loftsprojektet har tilknytning til en større plan for Tøjhusmuseet, hvor man vil inddrage og modernisere Søren Kierkegaards Plads ned mod vandet og nytænke stuetagen, hvor kanon efter kanon nu optager pladsen. I mellemtiden kan man nyde den nuværende udstilling, som er absolut serværdig, og hvor genstandene kommer mere til deres ret i bygningens højloftede sal, end de gjorde på Orlogsmuseet.

Skæbneberetninger giver liv og nerve

Selvfølgelig er søhelten Tordenskiold repræsenteret, og det skib, han sejlede med, vises frem, og det samme gør hans barberfad. Jakob Seerup understreger, at andre søhelte også vil få god plads, når loftprojektet er færdigt, men at man også vil gøre mere ud af de menige søfolk,der var afgørende for flåden.

Museet viser skibe og søfolk, der var involveret i afgørende begivenheder som Slaget på Reden i 1801, 1864-søslagene og besættelsestiden, man ser fotografier af de skibe, der blev sænket 29. august 1943, og et forbløffende fotografi af panserskibet Niels Juel, der blev fotograferet netop, som en tysk bombe samme dag ramte nær ved.

Ved den lejlighed døde den danske bådsmand Knud Helge-Andersen, og hans søn har skænket museet hans bådmandspibe, der udstilles. Det er den slags skæbneberetninger, der giver flådehistorie liv og nerve. Den Kolde Krig bliver en smule stedmoderligt behandlet på udstillingen, og den kunne godt fortjene flere eksempler på de dramatiske konfrontationer med Østblokkens skibe. Udstillingen ender med den danske flådes indsats mod somaliske pirater.

»Sømagt!« kan stærkt anbefales – og samtidig skal man nyde Christian IVs fantastiske tøjhus. Smukkere omgivelser kan man ikke få for flådeudstillingen – så selv om lukningen af Orlogsmuseet var en spareøvelse, er der kommet noget positivt ud af den.

Hvad: »Sømagt!«

Hvor: Tøjhusmuseet, Tøjhusgade 3, København K.

Hvornår: Tirsdag-søndag 12.00-16.00. Fra 27. august.