Ny streamingtjeneste til folk med brug for en overspringshandling

På mandag åbner endnu en streamingtjeneste med underholdning og tidsfordriv i form af serier. Men Mashed.net vil, som navnet antyder, mase formatet mindre, så afsnittene bliver kun 15 minutter lange. »Vi vil underholde på farten,« siger en af producerne bag tjenesten.

Pressemøde for »Fetter« og Mashed.net. Fra venstre i forreste række ses instruktør Adam Bonke og de medvirkende Oliver Bjerrehus, Lina Rafn, Uffe Holm, Frederik Fetterlein og Mascha Vang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Streaming på nettet er populært og i udvikling, og udbyderne er efterhånden mange og store. I 2018 vil streamingmarkede ifølge fagfolk have vokset sig næsten dobbelt så stort, som det er i dag. Blandt de store udbydere er bl.a. Netflix, HBO og Viaplay, og på mandag melder endnu en spiller sig ind i kampen om de mange seeres gunst, når Mashed.net går i luften.

Mashed.net er inspireret af internettets korte formater, der i højere og højere grad bliver streamet i dagtimerne.

Producerne og ophavsmændene bag den nye tjeneste, Niels Kau, Michael Aoun og Jacob Raben, har ifølge dem selv skabt en platform, der vil  appellere til alle med brug for en overspringshandling som at scrolle Facebook-opdateringer, like Instagram-billeder eller subscribe endnu en god youtuber i frokostpausen, frikvarteret eller i bussen på vej hjem fra skole eller arbejde.


De vil skabe et nyt rum for daytime-underholdning for folk, der gerne vil  have en pause, men har svært ved at passe et afsnit i en traditionel serie ind i en travl hverdag.

»Med lige præcis vores format kan det lade sig gøre, og derfor er det unikt,« siger Michael Aoun.

Fordel i formatet
Ideen og det nye er, at alle de kommende serier vil være udformet i korte episoder på omkring 15 minutter i modsætning til de traditionelle formater, hvor episoderne varer mellem 30-60 minutter.

Det kan være interessant i forhold til, at unge i dag i gennemsnit bruger 1,4 timer om dagen på Youtube, og det er da også de unge, som producerne særligt håber at kunne henvende sig til.

Medieforsker ved Aarhus Universitet Hanne Bruun mener, at lige netop de korte afsnit kan være en fordel i den store streamingjungle:
»Det korte format kan betyde, at afsnittene kan blive en del af den sociale mediestrøm, blive liket og delt og derved få et liv.«

Hun mener, at Mashed.nets succes står og falder med prisen på deres serier. Hun eri tvivl om, hvorvidt  Mashed.net vil være i stand til at konkurrere med de gratis, sociale netværkstjenester som eksempelvis You­tube, hvis prisen bliver for høj.
»De vil jo formentlig komme til at henvende sig til unge seere uden egenøkonomi,« siger hun.

Men producer Niels Kau synes, at Hanne Bruun overser noget meget vigtigt.
»Det er dét hul, der er i Youtube i forhold til historiefortællingen, og den fortælling kan vi give på 15 minutter,« siger han.

Kamp om målgruppen

Hanne Bruun mener, at den målgruppe, som Mashed.net vil satse på, er vanskelig at nå, da der lige præcis om dén målgruppe er en ekstrem hård konkurrence.

»Og det er i forvejen de unge, der ser allermindst TV.«
Hun  tilføjer, at hvis de unge ser noget, så er det fiktion, de er vilde med.

Det er da netop også fiktion, som bliver den nye streamingtjenestes debut, for når den skydes i gang på mandag , bliver det med en serie med ingen mindre end Frederik Fetterlein i spidsen.
Hans nye serie med sig selv i sin debutrolle som »Fetter« tager udgangspunkt i hans eget til tider dramatiske liv, men er ellers fiktion .

Derudover er Mashed.net i gang med udviklingen af fire nye short-format-serier, og flere af dem  vil måske blive indspillet på engelsk for at appellere til et endnu bredere publikum. Intentionen er, at Mashed.net skal fungere som en uafhængig distributionsplatform, hvor også andre producenter vil have mulighed for at lægge deres short-format-serier op.

»Vi håber, at producenter vil se potentialet i formatet og have lyst til at distribuere deres serier via vores kanal,« siger Jacob Raben.

Efterhånden kan strukturen på sitet skaleres op til flere serier og i nogen grad komme til at ligne Netflix  i opbygning og design.

»Fetter« er en blanding af komik og drama, men producerne bag har ikke endnu genrebestemt de fremtidige seriers indhold.
»Vi er åbne for både thriller, crime og børneserier,« siger Niels Kau.

De første to afsnit af »Fetter« er gratis og kan ses på Mashed.net fra på mandag. Resten af serien kan købes 69 kr.