Ny storserie om dansk vikingekonge

Streamingkanalen HBO Nordic viser den irsk-ca­na-­diske serie »Vikings« om sagnkongen Regnar Lodbrog, hvis liv og død har inspireret alt fra heltesagaer til Hollywood-film.

Travis Fimmel (t.v.) spiller vikingen Regnar Lodbrog, der kommer på kant med høvdingen Earl Haraldson (Gabriel Byrne). Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto fra »Vikings«
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De nordiske lande har længe været leverandør af TV-serier, der følges af millioner af seere i de engelsktalende lande, men i næste måned vendes denne bølge på hovedet, når HBO Nordic har premiere på den irsk-canadiske TV-serie »Vikings«, der handler om danske vikinger i 800-tallet. Første sæson af serien har premiere i de nordiske lande 4. marts og er oprindeligt skabt for den amerikanske kabel-TV-kanal History.

Ragnhild Thorbech, der er Senior Vice President i HBO Nordics indkøbsafdeling, kalder serien med sit nordiske tema en oplagt satsning for kanalen, der i øjeblikket kører åbningskampagner i de nordiske lande.

»Historiske serier fungerer fint i Norden, og »Vikings« føles spændende med en klar skandinavisk appeal og har tilmed skandinaviske skuespillere og instruktør,« siger Ragnhild Thorbech til Berlingske.

Og der skal nok komme tryk på skallesmækningen i serien. Seriens skaber, Michael Hirst, har tidligere stået bag serierne »The Tudors« og »The Borgias«, der begge kombinerer historieskrivningen med rigelige mængder blodig vold og sex.

Ifølge HBOs beskrivelse er »Vikings« løseligt baseret på sagnfiguren Regnar Lodbrog på engelsk kaldet Ragnar Lothbrok der beskrives som en »nysgerrig og betagende mand, der altid bryder barrierer og er på udkig efter nye verdensdele at erobre«.

Historisk figur

I TV-versionen kæmper Regnar for at blive konge af både Danmark og en del af Sverige, men ifølge Else Roesdahl, der er professor i middelalderarkitektur ved Aarhus Universitet, er det tvivlsomt, om der nogensinde har været en dansk konge ved navn Regnar Lodbrog. Dog dækker navnet formentlig over en historisk person.

»Han er en historisk figur, om hvem man med sikkerhed ved uhyre lidt, men det giver jo en god frihed at digte videre på. Regnars sønner spillede en rolle i vikingernes erobring af England, en epoke fuld af helte, man kunne skrive kvad om. Så Regnar Lodbrog kan sikkert give anledning til et godt drama, hvor man ikke skal gå de historiske detaljer efter i sømmene,« siger Else Roesdahl.

I »Vikings« spilles Regnar Lodbrog af den australske skuespiller Travis Fimmel. I serien længes Lodbrog efter at udforske civilisationer på den anden side af havene. Med hjælp fra hans hofnar og ven Floki (spillet af den svenske skuespiller Gustaf Skarsgård), bygger han en flåde af hurtigere og slankere skibe.

Regnar Lodbrogs vigtigste modstander er vikingehøvdingen Earl Haraldson, der i seriens første episoder sender vikingerne til områderne omkring Østersøen, og som holder øje med Regnars ambitioner.

Drabelig død

Regnar Lodbrogs vilde vikingeliv har tidligere været forlæg for film, ikke mindst den kulørte Hollywood-film »The Vikings« fra 1958, hvori Ernest Borgnine spiller den heltemodige viking, der med dødsforagt springer i en voldgrav fuld af bidske hunde, da han står omringet af fjender.

Denne skildring har en vis lighed med den død, der senere er blevet tillagt den historiske Regnar. Ifølge Regnars Saga døde Regnar i England, hvor den northumbriske konge Ælla smed ham i en grav fyldt med giftige slanger. »Dette drab udløste Regnar-sønnernes hævntogt mod England, der angiveligt endte da Kong Ælla selv blev sprættet op fra ryggen og hans lunger spredt som vinger ifølge »Blodørne-traditionen« vikingerens spektakulære henrettelsesmetode.

Den svenske instruktør Johan Renck, der har instrueret kultserierne »The Walking Dead« og »Breaking Bad« skal instruere seriens første tre episoder. De følgende seks episoder bliver instrueret af Ciaran Donnelly og Ken Girotti.

Med TV-serien fortsætter filmbranchens interesse for nordboernes forfædre. Filmstjernen Mel Gibson har i flere år arbejdet på at realisere en spillefilm med titlen »The Vikings«. Her skulle Leonardo Dicaprio have spillet en vikingehelt i film, hvor karaktererne skulle have brummet og brølt på et oldnordisk sprog, på samme måde som da de medvirkende i Gibsons »Jesus«-film talte det gamle aramæisk. Mel Gibsons vikingefilm stødte dog på grund, da instruktøren pludselig blev upopulær i Hollywood efter antisemitiske udtalelser.

Herhjemme bliver 2013 også et rigtigt bersærkerår for vikinger, når Nationalmuseet i juni åbner sin største vikingeudstilling i 20 år, hvor vraget af et knap 37 meter langt krigsskib fundet i Roskilde bliver udstillet for første gang.

Udstillingen er et samarbejde med museer i England og Tyskland, og der indgår objekter fra 12 europæiske lande heriblandt en vikingehjelm. Med udstillingen ønsker Nationalmuseet at tegne et moderne og nuanceret billede af de globaliserede vikinger.