Ny rektor: Filmskolen skal være en inspirerende modspiller

Vinca Wiedemann har den dybeste respekt for Poul Nesgaard, som hun afløser som ny rektor for Filmskolen. »Det er en bevægende dag for os begge,« siger hun.

Vinca Wiedemann bliver ny rektor for Filmskolen. Foto: Suste Bonnén Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er med ærefrygt, at 54-årige Vinca Wiedemann overtager posten som rektor på Den Danske Filmskole efter Poul Nesgaard, der har siddet i stolen i 21 år.  

»Det er stadig uvirkeligt og en kæmpe ære,« siger Vinca Wiedemann, da Berlingske fanger hende kort tid efter, at det er blevet offentliggjort, at hun skal være ny rektor. 

»Filmskolen er et af de vigtigste steder og udgør en central position for dansk film, og Poul Nesgaard har været en enestående rektor gennem en livsalder,« siger Vinca Wiedemann.  

De seneste måneder har der i pressen været debat om rektorstillingen, som Poul Nesgaard også søgte. Instruktører, filmskoleelever og andre fra filmbranchen har offentligt anbefalet et generationsskifte, og det har de altså fået nu. 

»Poul Nesgaard og jeg har været i dialog også under ansøgningsprocessen, og Poul har været enorm generøs over for mig. Han har sagt, at han håbede, at det blev mig, hvis en anden end ham skulle være rektor. Poul Nesgaard har værnet om Filmskolen og ydet en enestående indsats. Filmskolen er hans livsværk, det har jeg den dybeste respekt for, og han har tilbudt mig al mulig assistance,« siger Vinca Wiedemann, der kalder det "en bevægende dag for os begge". 

Har du allerede en programerklæring for, hvad du vil gøre anderledes, når du sætter dig i rektorstolen?

»Jeg vil Ikke komme med programerklæringer endnu, men jeg mener, at dansk film har haft så megen succes, at det giver de nye generationer nogle succesproblemer. De bliver hele tiden målt op imod, om de er den nye Trier, Vinterberg eller Bier, og det er hårde vilkår. Derfor skal Filmskolen være en inspirerende modspiller, så de kan definere et rum for sig selv. Da digteren Yahya Hassan brød igennem, var der jo heller ikke nogen, der sagde, at han er den nye Vita Andersen, han er bare sig selv og har helt sine egne historier. Det er derfor filmskolen er ekstra vigtig nu,« siger Vinca Wiedemann. 

Vinca Wiedemann er uddannet som filmklipper fra Den Danske Filmskole. Hun har været ansat som leder af undervisningsafdelingen på Filmskolen, hvor hun formulerede skolens første studieordning i samarbejde med skolens lærere, og har desuden fungeret som lærer ved Filmskolen i perioden 1990-1995. Frem til sin ansættelse i 1999 på Det Danske Filminstitut som spillefilmkonsulent var hun bl.a. producer og manuskriptforfatter. I 2003 etablerede hun og blev den første kunstneriske leder af New Danish Screen og har siden 2007 været selvstændig manuskriptkonsulent, producer og forfatter samt fastansat producent på Zentropa. Hun blev i 2013 udpeget til formand for Rådet for Spillefilm på Det Danske Filminstitut.

Hun tiltræder officielt som ny rektor 1. marts