Ny musik i modvind

Titlen som statsensemble er væk, budgettet er skrumpet ind til en tredjedel, og ledelsen er gået eller på vej væk: Athelas Sinfonietta Copenhagen, der nåede at være statsensemble i tre år, står over for et skæbne-år.

Haves: Et udsøgt ensemble for hardcore ny musik.

Søges: Ildsjæle, penge og publikum.

Den ny kompositionsmusiks boblende band, Athelas Sinfonietta Copenhagen, står efter tre års status som statsensemble for foden af en bjergetape - og medvinden er brugt op.

»Det er en frygtelig situation. Vi har brug for det hele: Nye ildsjæle, penge, publikum og en ny repertoireprofil,« siger basunisten Jesper Juul Sørensen, der er medlem af Athelas og - som de fleste af ensemblets musikerne - også har fast orkesterjob. Han er solobasunist i Radiosymfoniorkestret.

Athelas' budget er fra 1. januar skrumpet ind til næsten en tredjedel, og ledelsen er gået eller på vej væk. Klikker man ind på ensemblets kommende koncerter på dets hjemmeside på internettet, får man en lang liste over de seneste fire års koncerter, som Athelas har givet.

Til langt hovedeparten af koncerterne knytter der sig bravo-anmeldelser af et ensemble, der er vokset med opgaven, men ikke har formået at få publikum til at vokse.

»Alt er muligt eller umuligt for Athelas,« siger Athelas' kunstneriske komité, som blev nedsat for to år siden, da ensemblet overgik fra en forening af musikere til en selvejende institution.

Et medlem af komité-trojkaen er gået. De to andre, komponisten Hans Abrahamsen og redaktør Anders Beyer, har rejst sig op. De vil ikke gå i utide:

»For vi vil gerne følge planlagte projekter til dørs. Men vi opfordrer også ensemblet til at vaske tavlen ren og få analyseret den fremtidige ledelse og struktur. Vil man en fornyelse, så vil vi ikke stå i vejen,« siger Anders Beyer.

Athelas' administrator, Maria Frej, er på barselsorlov. Hun vender ikke tilbage til København, men til et nyt job som administrator for Storstrøms Kammerensemble.

Formandsposten for bestyrelsen er også ledig. Komponisten, professor Karl Aage Rasmussen, har forladt posten og er ked af sammenfaldet med den aktuelle krise. Det er af personlige grunde, at han er gået.

Døråbner og spydspids

Athelas opstod i det ny musik-miljø i 1990, og der skal noget til at ryste et musikerkollektiv, der trods kronisk pengemangel har markedsført sig som et professionelt ensemble og efterhånden også er blevet det.

Ingen af musikerne smider håndklædet i ringen, men som et medlem siger: »Vi har vi sejret ad helvede til«.

Det var en blåstempling af Athelas og det ny musik-miljø, da ensemblet blev udnævnt til hele nationens musikalske ambassadør med titel af statsensemble for en tre-årig periode. Daværende kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen (R) brugte ord som »pionerånd, døråbner og spydspids« ved udnævnelsen i 1999, som afværgede en truende opløsning af Athelas.

I dag er hele ideen med at have et statsensemble sparet væk. Athelas skal klare sig for et budget på under det halve - og trøste sig med, at det kunne være gået værre. Det har modtaget musikrådets topydelse til specialensembler på: 690.000 kr.

For blot et år siden håbede Athelas og specialensemblet for gammel musik, barokorkestret Concerto Copenhagen, at begge ensembler ville blive statsansat på halvtid. De drømme er bristet for længst. Concerto Copenhagen satser nu på engagementer i udlandet, som skal give råd til hjemlige koncerter.

Kor- og orkesterchef i Danmarks Radio, Per Erik Veng, er medlem af Athelas' bestyrelse. Han ser en fremtid for et Athelas, der satser på samarbejdspartnere som Det Kgl. Teater og Den Anden Opera:

»Det vil give økonomi, så der også bliver råd til sinfonietta-koncerter med ny musik, som Athelas er enestående til,« siger Per Erik Veng, der om ledelseskrisen siger: »Det er bare en udfordring at få opbygget en ny bemanding af ledelsen, som det bliver nødvendigt at slanke.«

Basunisten Jesper Juul Sørensen er delvis enig, men siger, at Athelas også må gribe i egen barm for at sikre økonomien og holde på musikerne og entusiasmen:

»Den ny musik skal spilles, men vi må erkende, at der ikke er publikum herhjemme til specialiserede ensembler med f.eks. halvanden times hardcore ny musik. Vi må lægge programmer, så de for 75 procents vedkommende er henvendt til et bredere publikum,« siger Jesper Juul Sørensen.

Der er tilrettelagt en håndfuld projekter for 2003 - de kan også findes på den elektroniske hjemmeside, under »kalender«. Bestyrelsen diskuterer for tiden, hvor meget trylledrik der er råd til i år - Athelas er opkaldt efter den undseelige trylleurt i J.R.R. Tolkiens »Ringenes Herre«.Website: www.athelas.dk

llb@berlingske.dk