Ny kvindelig helt i Asterix: »De kvinder, der optræder i Asterix, er enten sexobjekter eller sure koner«

I det kommende Asterix-album er der for første gang en kvindelig helt i hovedrollen.

Asterix får en kvinde i hovedrollen, og det kan bane vejen for kvindelige tegneserieskabere. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For første gang i Asterix' historie, er der nu en kvindelig heltinde i en af hovedrollerne, og nu kan man snart læse om hende på dansk.

I de kommende Asterix-album, der udkommer 27. august, og som er nummer 38 i rækken, har Asterix og Obelix fået selskab af karakteren Adrenaline.

Albummet er døbt »Vercingetorix' datter«, og det er denne teenagedatter, der kommer til at bære hovedrollen. Asterix og Obelix får til opgave at holde øje med hende, og de skulle angiveligt få deres sag for.

Line Høj Høstrup er tegneserieskaber og forkvinde i Dansk Tegneserieråd. Hun mener, at den nye heltinde er et symbol på tiden.

»Den franske tegneseriebranche er i dag stadig meget mandsdomineret og plaget af sexisme, og det er svært for kvindelige skabere at komme frem. Flere kvindelige helte kan være et skridt på vejen mod mere ligestilling i branchen. Om det er den helt vilde feministiske fremgang – det tror jeg ikke, men det er bestemt noget nyt,« siger hun og understreger, at det langtfra er sådan i den danske branche.

Line Høj Høstrup

»Nogle vil kunne spejle sig i det og kunne se, at en kvinde kan være sympatisk og heltemodig og ikke samtidig behøver at være seksuelt attraktiv.«


Line Høj Høstrup peger på, at den nye figur eventuelt kan være opstået efter pres fra forlagets side, eller blot fordi der i dag er andre krav og større interesse for kvinder i hovedrollen.

Kvinderne, der afspejles i Asterix’ univers, er ifølge Line Høj Høstrup ofte fremstillet meget stereotypt og har i årevis været fastlåst i den samme type roller.

»De kvinder, der optræder i Asterix, er enten sexobjekter eller sure koner, og det er da klart, at hvis der kan være en mere aktiv kvindelig hovedperson, så er det et skridt i en ny retning,« siger hun.

»I den franske tegneserieverden er der stadig en tendens til – i designet af karaktererne – at mændene må se sjove ud og være runde og bittesmå. Men sympatiske kvinder skal stadig være lækre og attraktive med en timeglasfigur. Jeg synes, det viser, at der er lang vej til, at en kvinde godt må være grim og sjov og stadig være en helt,« siger hun og understreger, at den nye karakter er tegnet mere cute end sexet, men at der fortsat er langt til at tegne en kartoffeltud eller andre sjove træk på en kvindelig figur.

Ifølge tegneren selv er der tænkt meget over designet af figuren, så hun netop ikke fremstår sexet.

»Vi ville ikke udvikle en karakter, der var baseret på sin forførende side, som vi normalt gør med kvindelige karakterer i Asterix. I de fleste tilfælde er det unge attraktive kvinder, som forfører Obelix, og så stopper deres rolle der,« har tegneren Didier Conrad tidligere sagt til The Guardian, da albummet udkom på fransk.

Asterix udkommer på dansk på Forlaget Cobolt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Forlaget Cobolt.

For en klassisk tegneserie som Asterix er det nye toner, at der er en kvinde i hovedrollen. Line Høj Høstrup håber, at det kan få en betydning.

»Jeg tror, det åbner lige så stille op for, at der kan være flere kvindelige tegneserieskabere, men det er stadig et meget mandsdomineret miljø i Frankrig.«

Det er ikke blot i tegneseriebranchen, at det er et »skridt i den rigtige retning«, men for unge tegneserielæsere kan det skabe genkendelse med en ung pige i hovedrollen. Line Høj Høstrup fortæller, at hun som barn selv har savnet, at en kvindelig karakter godt kunne være sjov og uattraktiv og samtidig være en helt.

»Nogle vil kunne spejle sig i det og kunne se, at en kvinde kan være sympatisk og heltemodig og ikke samtidig behøver at være seksuelt attraktiv,« siger hun.

Asterix blev oprindeligt skabt af tegnerne Albert Uderzo og forfatteren René Goscinny, men i dag tegnes serien af Didier Conrad. Det første album, »Asterix og hans gæve gallere«, udkom på dansk i 1969 og blev en stor salgssucces.