Ny krabbe opkaldt efter Harry Potters plageånd

Harryplax severus er navnet på en ny krabbeart, der har fået sit navn, fordi den – i lighed med den onde Severus Snape i Harry Potter-universet – har været god til at holde på en hemmelighed.

Foto: WARNER BROS & J K ROWLING å©20

Umiddelbart kan det være svært at finde ligheder mellem den dystre Severus Snape, Harry Potters berygtede eleksir-lærer og plageånd på troldmandsskolen Hogwarts i J.K. Rowlings millionsælgende fantasy-serie – og den lille bleggule krabbe, der nu bærer hans navn. Og så alligevel ikke. For mens det gennem næsten alle syv Harry Potter-bind lykkes Severus Snape at holde det hemmeligt, at han i virkeligheden er dobbeltagent og arbejder for professor Dumbledore, er det ifølge theguardian.com lykkedes Harryplax severus at undslippe forskerne i næsten 20 år, efter at den første gang blev set.

Harry Conley, en amatørsamler, der efter sin pension fra det amerikanske militær tilbragte det meste af sin tid med at dykke ud for den lille Stillehavsø, Guams, kyst, var i 1998 den første til at spotte den blege krabbe, der lever det meste af sit liv dybt i havbundens sten- og korallag. Conley kom tragisk af dage, da han i 2002 blev skudt i hovedet under et skænderi. Og det er hans fornavn snarere end den berømte troldmandslærlings, der har givet Harryplax severus første del af dens navn. Mens tilnavnet severus ifølge biologerne Jose Mendoza og Peter Ng, der nu efter næsten 20 år har fastslået, at der virkelig er tale om en helt ny krabbeart, hentyder til Severus Snapes »evne til at holde på en af fortællingens vigtigste hemmeligheder.«

Severus Snape er imidlertid ikke den første Harry Potter-karakter, der har lagt navn til en skabning i det virkelige liv. I december 2016 fandt indiske araknologer – edderkoppeforskere – en hidtil ukendt edderkoppeart i skovbunden i bjergkæden Western Ghats. Og dens form mindede dem så meget om en troldmandshat, at de gav den navnet Eriovixia gryffindori. Gryffindor er navnet på det hus på Hogwarts, som Harry Potter bor i, som igen er opkaldt efter den legendariske troldmand, Godric Gryffindor, hvis fordelingshat viser, hvilket hus, nye elever på Hogwarts hører til i.

Den ældste skabning, der indtil videre har fået navn fra Harry Potter-universet, er den 66 mio. år gamle dinosaur, Harry Potter, på Børnemuseet i Indianapolis. J.K. Rowling har selv nikket ja til, at dette medlem af pachycephalosaur-familien blev opkaldt hendes berømte hovedfigur, fordi hendes egne to børn er store dinoaurfans.

Den britiske skuespiller, Alan Rickman, der gav liv til Severus Snape i Harry Potter-filmene, døde for et år siden, 69 år gammel, efter en lang film- og teaterkarriere, hvor han især havde stor succes som skurk. Han blev mindet med blomster fra sine trofaste fans på Perron 9 3/4 på King´s Cross Station i London, hvorfra toget – som enhver Potter-fan vil vide – afgår til Hogwarts.