Ny københavnsk festival vil finde svar på livets store spørgsmål

"Bloom" er Københavns nye festival med forskning for alle. Tag til Søndermarken sidste weekend i maj og hør lige dele videnskab og lidenskab.

Søndermarken danner rammen om en ny festival med fokus på livets store spørgsmål. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Maj ånder kærligheds magi / og kærlighed er poesi!«

Man kan beskrive det dejlige forår med H.C. Andersens skønne ord.

Eller man kan være mere saglig og tale om virkningen af det længere lys og de varmere vinde.

Hovedstadens nye festival satser mest på det saglige - bare med masser af formidling og fortælleglæde ind over.

»Bloom« foregår 27.-28. maj og bliver en weekend i naturen og videnskabens tegn.

Festivalen handler om livets store spørgsmål og besvarer dem med lige dele videnskab og lidenskab.

Videbegærlige i alle aldre kan troppe op under Søndermarkens skyggefulde trækroner og høre gæster fra nær og fjern:

Kendte danskere som forfatteren Tor Nørretranders, antropologen Rane Willerslev og filosoffen Vincent Hendricks vil berette om gamle sandheder og nye erkendelser.

Og spændende udlændinge som programværten Alice Roberts fra BBC og evolutionseksperten Daniel Lieberman fra Harvard University vil bidrage med pust fra forskningen på globalt plan.

Det hele samlet i en pakke med både kultur og natur, med indtryk for både hjerte og hjerne, med alt fra dybe samtaler til ordløse naturvandringer.

Hele området bag Frederiksberg Slot inddrages. Lige fra Cisternerne under jorden til de flotte alleer og spændende krinkelkroge. Selv forplejningen vil stå i Søndermarkens tegn og præsentere afgrøder med forbindelse til den gamle park.

»Bloom« afholdes i samarbejde med Carlsbergfondet og arrangeres af en komité med base i Golden Days - hovedstadens mangeårige festival for historiske emner.

»Vi vil sådan set gøre med videnskaben, hvad vi allerede gør med historien,« siger Golden Days' direktør, Svante Lindeburg.

»Vi tager det museale ud af emnet og gør mere eller mindre indviklede spørgsmål bredt tilgængelige. Den nye festival vil befrugte videnskaberne med hinanden og hylde deres landvindinger.«

En del inspiration til weekendens forløb kommer fra musikfestivalen Wilderness i det sydengelske.

Arrangørerne har også hentet ideer hos How The Light Gets In. Den allerede legendariske festival i Wales har været afholdt siden 2010 og forener filosofi med levende musik og fester til den lyse morgen.

Den danske festival vil så samtidig været noget helt for sig selv. »Bloom« bliver hverken raveparty for rockbands eller diskussionsklub for nørder.

Festivalen vil slet og rette trække højtflyvende tanker ned på jorden og bringe dem i øjenhøjde med ganske almindelige danskere.

»Vi håber på et publikum med interesse for kultur og natur i bredeste forstand,« siger Svante Lindeburg. »Og vi har valgt samtlige oplægsholdere ud fra devisen om bredde i det formidlende. Det bliver forskere med både hjerne og hjerte.«

Når for eksempel Tor Nørretranders er blevet spurgt, skyldes det hans appel til alle generationer og folk med vidt forskellige afsæt i tilværelsen.

»Han er jo en af de få fra vores verden, der kunne gå ind på Roskilde Festival og erobre Orange Scene,« siger Svante Lindeburg.