Ny HBO-serie vækker »USAs glemte baghaver« til live

Oversvømmede landsbyer, campingpladsbordeller og nedbrændte kirker. Seriemorderkrimien »True Detective«, der har dansk premiere mandag, går nye veje i fortælleform og stil. Vi mødte hovedrolleindhaverne, Woody Harrelson og Matthew McConaughey, i Los Angeles.

Holdet fra første sæson af »True Detective«, Matthew McConaughey, Michelle Monaghan og Woody Harrelson, taler med pressen på den halvårlige TV-serie-messe i Pasadena, Californien. Foto: Lucy Nicholson/REUTERS Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LOS ANGELES: Matthew McConaughey sidder rank og tændt som et juletræ. Han misser med øjnene under podiets stærke projektører, men flasher ikke desto mindre et ulveagtigt smil til sin medskuespiller og nære ven, Woody Harrelson, der har indtaget en betydeligt mere afslappet position i stolen ved siden af.

To gange om året samles omkring 200 amerikanske journalister, der skriver om TV, i den svale, grønne bydel Pasadena for at overvære TV-selskabernes præsentationer af det næste halvårs nye serier og TV-film.

Uddrag af serierne bliver vist med fanfarer, mens skuespillere, producere og instruktører som på samlebånd bliver sendt op på et podium for at svare på spørgsmål fra salen om deres visioner og ideer bag lige netop deres TV-serie. Seancen varer ti dage, og hver dag bliver omkring otte nye serier eller TV-film forelagt salens skribenter. Det er med andre ord en anselig mængde nye TV-serier, der bliver produceret hvert år i USA, og mange af serierne forsvinder da også efter en sæson, fordi de ikke slår an hos publikum.

»True Detective«, der har dansk premiere mandag, bliver ikke en af dem.

McConaughey og Harrelson har for produktions- og kabel-TV-selskabet HBO lagt krop til denne TV-serie, der allerede er på alles læber i Los Angeles, hvor dens usædvanlige koncept og stil flittigt analyseres. Det er heller ikke et tilfælde, at det er HBO, der står bag serien. Selskabet har i det seneste tiår fået millioner af amerikanere (og tusinder af danskere) til at ændre TV-vaner med markante serier som »Game of Thrones«, »The Sopranos« og »Sex and the City«.

Det har været med til at give TV-serien som fortælleform en overraskende renæssance og gjort den til en alvorlig udfordrer for Hollywoods traditionelle hovedprodukt, spillefilmen.

Udkanten af sydstaterne

»True Detective« følger over otte episoder to politifolks psykisk opslidende jagt på en afsindig seriemorder gennem det mest udkantede af de amerikanske sydstater, man kan forestille sig. Deres undersøgelser fører dem til oversvømmede landsbyer, campingpladsbordeller og nedbrændte kirker, hvor de første spor af den okkult orienterede menneskedræber begynder at dukke op.

Selv om det næsten er et år siden, at Woody Harrelson og Matthew McConaughey afsluttede optagelserne til serien, er det næsten, som om de er tilbage i rollerne som de to detektiver, da de går på podiet i Pasadena.

Særligt Matthew McConaughey lykkes med at gentænde den gnist, der også besjæler hans karakter, Rust Cohle, en fordrukken og narkoafhængig politimand.

»Jeg har intet imod at blive instrueret, når vi filmer. Men jeg ved, når jeg er flyvende, og jeg ved, når der er ild i mig foran kameraet, og så vil jeg ikke have, at der kommer nogen i vejen for mig, bare fordi de kan eller føler, at de skal. En god instruktør ved, hvornår det sker, hvornår skuespilleren fortæller noget sandt, og lader det ske,« siger Matthew McConaughey, hvis karriere på få år har taget en overraskende vending fra bløde, romantiske komedier til mørke melodramaer som »Mud«, »The Paperboy« og »The Wolf of Wall Street«.

Den normalt pressesky Woody Harrelson nøjes med lidt færre ord til at beskrive, hvordan han formede sin karakter, som serien følger over et tidsrum på 17 år: »Da jeg skulle spille ældre, tog jeg min paryk af!«

Det er et udsagn, der helt skjuler den dedikerede indsats, Harrelson leverer i serien som familiefaderen Martin Hart, der sætter sin familie forrest, samtidig med at han som et jaloux rovdyr stalker sin hemmelige elskerinde.

Afviser ligheder med »Forbrydelsen«

Som dansker bemærker man, at seriens manuskripforfatter, Nic Pizzolatto, var medforfatter på den amerikanske version af den danske hitserie »Forbrydelsen«. Men selv om de to krimier deler ligheder, såsom en særlig vægt på karakterskildringen, afviser han selv, at »True Detective« skulle være inspireret af den danske serie.

»True Detective er en vision. jeg har arbejdet med i årevis,« understreger Nic Pizzolatto, som HBO gav helt frie hænder til at udforme handlingen og den velskrevne dialog. De trøstesløse landdistrikter i Louisiana bliver gengivet med omhyggelig vægt på landskabelige og menneskelige detaljer, hvor indavlet white trash slæber sig gennem sumpede brakmarker, og alt håb lukkes ude. Lydsiden udgøres af skærende psykedelisk rock fra legender som 13th Floor Elevators, der spejler Cohles selvpåførte stofhelvede.

Serien får blandt andet vægt ved at gøre de to detektiver til hinandens filosofiske modsætninger. McConaugheys Cohle er en menneskefjendsk pessimist, der foragter den naive baptistiske kristendom, der dyrkes af de fattigste i de amerikanske sydstater, mens Harrelsons detektiv ser sig selv som tolerant over for de troende. Nic Pizzolatto understreger selv, at han ikke ønsker at nedgøre religion som sådan:

»At en karakter udtrykker foragt for religion betyder ikke nødvendigvis, at serien selv udtrykker samme foragt. Og hvis vi skal fremstille de fattige miljøer autentisk, så er den folkelige tro en nødvendig del af billedet. Jeg mener, at det må være muligt at præsentere denne tro, så både dens negative sider og dens menneskelighed fremstår så sandt som muligt,« siger Nic Pizzolatto.

»True Detective« har fået usædvanligt gode anmeldelser i sit hjemland, og i øjelikket forventer TV-branchen, at den vil blive forlænget med flere sæsoner. Det bliver dog højst sandsynligt uden McConaughey og Harrelson, da det er en del af seriens koncept, at såvel skuespillere som instruktører skiftes ud for hver sæson. End ikke handlingen behøver at fortsætte i de nye sæsoner, da det alene er seriens overordnede stil, der udgør den røde tråd. Konceptet er før brugt i gyserserien »American Horror Story«, men rendyrkes her som et forsøg på at tiltrække filmbranchens største nye talenter. Hyppigt vil de bedste filmkunstnere nemlig tænke sig om to gange, før de bliver del af en TV-serie, der måske kan beslaglægge deres karrierer i flere år.

Kun otte afsnit

Med det afgrænsede format på otte afsnit, der udfolder og afslutter en historie, undgår instruktørerne også, at en TV-serie holdes kørende i tomgang, blot fordi man kontraktligt har forpligtet sig til at fylde en flade, indtil faldende seertal lukker og slukker.

»Jeg kan godt lide historier, der har en slutning. Mange traditionelle TV-serier har en flot begyndelse og opbygning, men havner så i et uendeligt »mellemstykke«, indtil de pludselig afbrydes af en slutning,« siger Nic Pizzolatto.

Han siger også, at for ham ligger den røde tråd i de sæsoner af »True Detective«, der måtte komme, i de landlige miljøer, som han kalder »USAs glemte baghaver«:

»Vi kommer ikke til at fokusere på de store byer, men på de områder, som medierne overser. Den postindustrielle stemning, der signalerer USAs deroute, er mest tydelig her. Det er det, der gør områderne interessante.«

Berlingskes rejse og ophold i Los Angeles blev delvist betalt af HBO.