Ny genåbningsplan vækker ikke udelt begejstring: »Vi er noget overraskede over, at planen ikke er mere færdig, end den er«

To datoer i løbet af foråret kommer til at byde på genåbningen af det danske kultur, og kulturlivet har dermed de datoer, de for nylige krævede, at statsministeren diskede op med. Men de to datoer får ikke udfordringerne til at forsvinde. Og særligt én ting haster.

 
Statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede på et doorstep planen for en langsigtet genåbningsplan i Danmark efter lange forhandlinger på Christiansborg. Video: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For nylig var tålmodigheden brugt op.

500 af landets kulturinstitutioner råbte statsminister Mette Frederiksen op. Kulturlivet krævede en plan for, hvordan foråret kommer til at se ud, hvis det skulle planlægge den kunst og kultur, som danskerne snart kan møde igen.

Nu er planen kommet. Sent mandag aften tonede ni af Folketingets partiledere frem på fjernsynsskærmene og gjorde det klart, at der nu er indgået en bred aftale om en langsigtet genåbning af landet. Nu vil landet blive genåbnet med to ugers intervaller, og i særdeleshed to datoer er relevante, når det handler om det danske kulturliv.

Peter Mark Lundberg, Dansk Teater

»Vi er noget overraskede over, at planen ikke er mere færdig, end den er. «


21. april får museer, kunsthaller og biblioteker lov til at genåbne. Og dernæst – 6. maj – kan spillesteder, teatre og biografer atter byde et levende publikum indenfor. Det vækker umiddelbar begejstring, men under overfladen lurer en grundlæggende bekymring. Og der er også en stor opfordring til landets politikere.

Peter Mark Lundberg, der er direktør i organisationen Dansk Teater, var blandt dem, der råbte statsminister Mette Frederiksen op. Han er »tilfreds« med at få en dato. Der er dog et stort »men«.

»Vi er noget overraskede over, at planen ikke er mere færdig, end den er. Der er ikke afklaring i forhold til, hvilke restriktioner vi kan åbne med, og det haster. Det haster med restriktioner. For det gør en verden til forskel, om vi kan spille for et halvt eller kvart publikum,« siger han og fortsætter:

»Vi har ikke en idé om, hvorvidt det kan svare sig at åbne. Så jeg vil stadig sende et budskab til myndighederne om, at de nok ikke skal gå på påskeferie, inden det er på plads. For det er det, der afgør, om det er godt eller skidt,« siger Peter Mark Lundberg.

Går efter åbning 6. maj

Jon Stephensen, direktør på teatret Aveny-T på Frederiksberg, glæder sig til at kunne åbne igen.

»Hvis alt går efter planen, har vi premiere på forestillingen »Mit navn er Greta« torsdag 6. maj – altså dagen, hvor teatrene igen må åbne. »Vi går benhårdt efter at kunne fejre genåbningen på selve dagen,« siger Jon Stephensen.

Trods glæden er han nervøs for, om publikum vil komme, og om folk kan finde ud af at bruge de obligatoriske coronapas. Han peger på, at genåbningen kommer på et tidspunkt, hvor mange teatre er ved at afslutte sæsonen.

»Nu kan vi se frem og har en dato for genåbningen, men spørgsmålet er, hvordan det kommer til at foregå rent praktisk med coronapasset. Kan folk finde ud af at bruge dem? Så vidt jeg har forstået, skal folk være testet højst 72 timer inden forestillingen. Men er folk villige til at tage en test for at gå i teatret? Eller vil de vente til pandemien er helt overstået? Det er spørgsmål, som jeg stiller mig selv,« siger Jon Stephensen.

Nils M. Jensen, direktør for Organisationen Danske Museer, der repræsenterer 171 af landets museer, er glad for, at museerne nu har fået en genåbningsdato, 21. april. Og han er ikke bekymret for, om det kommer til at fungere med et coronapas – for de er vant til at arbejde med sikkerhedsforanstaltninger.

»Vi er først og fremmest glade. Men vi bemærker også, at kulturlivet ikke står forrest i genåbningsplanen, selvom nogle politikere har givet udtryk for, at en genåbning af netop kulturlivet er vigtig. Der går en måned, før museer, kunsthaller og biblioteker kan åbne, og andre dele af kultursektoren må vente længere,« siger Nils M. Jensen.

Lars Werge, direktør i interesseorganisationen Danske Biografer, er glad for genåbningen, men frygter, at biograferne kan komme til at mangle de store premierefilm, fordi en række store lande modsat Danmark er i færd med at lukke ned.

»Genåbningsplanen ser gennemarbejdet ud, men vi er spændte på, hvilke restriktioner vi bliver underlagt. Det bliver afgørende for, hvordan biografernes genåbning bliver. Vi kan godt genåbne med kravet om en meters afstand mellem gæsterne, men hvis der indføres skrappere krav, kan det blive svært at få økonomien til at løbe rundt,« siger Lars Werge.

Han frygter ikke et krav om et coronapas, hvis det betyder, at de øvrige restriktioner ikke stammes.

»Det impulsive, at man hurtigt beslutter sig for at gå i biografen, går tabt. Men udfordringen for os bliver, at store dele af verden er ved at lukke ned, og derfor er det usikkert, hvilke film, vi kan tilbyde,« siger Lars Werge.

»For spillestederne er det fint, at der nu er noget at navigere efter. Om det er genåbning på den fulde skala med coronapas, eller om det fortsætter med restriktioner, kan vi jo så ikke læse i planen endnu. Det bliver jo lidt spændende,« siger Esben Marcher, sekretariatschef i Dansk Live. Fold sammen
Læs mere

Ikke hele kagen

Spillestedet Vega fortæller, at der er en åbningsplan klar, til når startskuddet lyder 6. maj.

»Vi er mange, som nok gerne ville have været i gang før. Men i vores planlægning den seneste tid har vi sigtet efter maj. Vi er jo helt vilde for at komme i gang, så det er en glædelig nyhed. Nu mangler vi så at komme i bund med, hvad forudsætningerne er, og hvad afstandskravene bliver,« siger Steen Jørgensen, der er direktør i Vega.

»Det er den sidste puslespilsbrik, der mangler. Vi skal vide, om man kan trække en økonomi, der hænger sammen, ud af det. Vi er optimister,« siger han.

Esben Marcher, sekretariatschef i brancheorganisationen Dansk Live, mener, at det »umiddelbart« er en positiv nyhed for landets spillesteder.

»For spillestederne er det fint, at der nu er noget at navigere efter. Om det er genåbning på den fulde skala med coronapas, eller om det fortsætter med restriktioner, kan vi jo så ikke læse i planen endnu. Det bliver jo lidt spændende,« siger Esben Marcher.

Han vurderer, at datoerne er meldt ud tids nok for de indendørs spillesteder.

»Det helt store problem for os er jo, at festivaler endnu engang er sat på pause. Vi var gået ud fra, at vi ville få en melding i samme ombæring. Den savner vi stadig i høj grad. Det er meget frustrerende lige nu.«

Fik du, hvad du ønskede, da du med 500 kulturinstitutioner råbte Mette Frederiksen op?

»Vi får noget af det. Men ikke hele kagen. Vi får en genåbningsplan for spillestederne, og det er vigtigt. Men mindst lige så vigtigt er det med vished for festivaler. Det skal vi endnu en gang vente på,« siger han.