Ny bygning skal lyse havnefronten op i København

Stjernearkitekten Dorte Mandrup har vundet konkurrencen om at tegne en tilbygning til Ingeniørforeningens hovedkontor på Kalvebod Brygge i Københavns Havn. »Opalen« hedder bygningen.

Fra sommeren 2018 skal »Opalen« give nyt, nattelysende liv til Ingeniørforeningens bygninger på Kalvebod Brygge ud til Københavns Havn. Illustration: Dorte Mandrup Arkitekter Fold sammen
Læs mere

På Kalvebod Brygge ud til Københavns Havn ligger to lettere anonyme murstensbygninger. I husene bor Ingeniørforeningen, IDA, en forening med øje for håndværk og design, og snart skal bygningerne afspejle de værdier.

Dorte Mandrup Arkitekter skal nemlig tegne IDAs nye tilbygning, og det skal være en bygning af format.

»Vi kalder tilbygningen »Opalen«, fordi den er inspireret af smykkestenen, der har den særlige egenskab i forhold til andre sten, at den reflekterer og suger alle spektrets farver. Den fremhæver ikke nogen farver frem for andre, og det synes vi er et fint billede på det, som Ingeniørforeningen repræsenterer. At det er en flerfacetteret og bredt favnende organisation, som har utroligt mange aspekter og medlemstyper,« siger Kasper Pilemand, der er arkitekt og projektansvarlig hos Dorte Mandrup Arkitekter.

»Opalen« skal ligge mellem de to eksisterende IDA-bygninger, og hvis alt går vel, står byggeriet færdigt om to år.

Idéen er, at »Opalen« bliver en ovalformet bygningskrop, som nærmest svæver ud over havnebassinet. Den vil blive opført i glas og hvide tekstilflader, og arkitekterne arbejder på, at »Opalen« i dagtimerne skal reflektere farverne fra himlen og vandet. Om aftenen bliver bygningen oplyst.

Et trist udtryk

Kasper Pilemand tror, at Ingeniørforeningen har valgt projektet ud fra et ønske om at live havnefronten op. Netop Kalvebod Brygge er de seneste år blevet kritiseret for at være alt for trist sammenlignet med resten af København, der har gennemgået en udvikling med blomstrende byrum i fokus.

»I husrækken langs havnefronten på Kalvebod Brygge er der en vis tyngde og et trist udtryk. For Ingeniørforeningen handler det selvfølgelig om at skabe et vartegn, men også om at invitere offentligheden ind, både ind i huset, men også bare til at passere forbi og gøre brug af området og havnebassinet, som ligger lige ved hovedkontoret,« siger Kasper Pilemand.

Hos Ingeniørforeningen var man ikke i tvivl om, at Dorte Mandrup Arkitekters »Opalen« var bedste bud på en ny tilbygning.

»Vi er rigtig glade for det, som Dorte Mandrup kan tilføre både os som forening, men også København. Langs havnefronten er der mange bygninger lavet i mursten og med glaspartier, som ligner vores. Det kan hurtigt blive ensformigt, og der er brug for et blikfang. Vi vil gerne være med til at forskønne området og give de mennesker, der kommer forbi en oplevelse, som de ellers ikke ville have fået,« siger Poul Erik Bjørnshauge, direktør i Ingeniørforeningen, IDA.

»Opalen« er langt fra Dorte Mandrups eneste projekt i København. Arkitektfirmaet skal blandt andet også tegne det 37.000 kvadratmeter store IKEA-varehus, som efter planen skal stå klar i slutningen af 2018 ved Dybbølsbro.