Ny bog afslører ukendte detaljer om Bob Dylan

051SETo-go-with-AFP-story-E.jpg
I den nye bog ’Jokeren og tyven’ (citat fra sangen ’All Along the Watchtower’) lærer vi en helt ny side af Bob Dylan at kende. Foto: AFP
Læs mere
Fold sammen

Da Bob Dylan i 2004 udgav første del af sine egne erindringer ’Chronicles’, skrev han samtidig sin mangeårige manager og én af sine bedste eks-venner Victor Maymudes ud af sit liv. Nu er ’hævnen’ i form af biografien ’Jokeren og tyven’ udkommet på dansk, Og her lærer vi en helt ny side af Bob Dylan at kende.

Victor Maymudes døde selv i 2001. Men han efterlod sig 24 timers båndoptagelser med sine mange Bob Dylan-erindringer. Og derfor er det sønnen Jacob Maymudes, der har sat system i minderne. Og det er blevet til en bog sprængfyldt med interessante detaljer fra et liv, de fleste af os andre kun kender via legendens massive bagkatalog.

Unik adgang til Dylan

Der er i forvejen skrevet hundredvis af bøger om Bob Dylan. Men ingen forfatter har som Victor Maymudes haft adgang til den private Bob Dylan, som han allerede i 1961 mødte i New York Citys Greenwich Village, hvor de begge optrådte som håbefulde folkesangere.

Victor Maymudes vidste fra første færd, at Bob Dylan havde mere talent end alle kollegaerne tilsammen. Og i bogen beskriver han sin fineste opgave således: »Jeg ville bane vejen og gøre livet så ukompliceret som muligt for denne mester«.

Siden fungerede Maymudes igennem fire årtier som Bob Dylans turné-manager, gode ven og skakpartner og ejendomsmægler - Maymudes har således været med til at købe og indrette adskillige af Dylans godt 20 ejendomme fordelt over hele kloden. Og venskabet varede hele vejen frem til begyndelsen af 90erne, hvor Victors datter Aerie Maymuds drev Bob Dylans café ’18th Street Coffee House’ i Los Angeles.

Hun skabte her et massivt underskud. Og Bob Dylans personlige fyring af den 25-årige kvinde var angiveligt så brutal, at Victor Maymudes og Bob Dylan aldrig snakkede sammen igen.

Men minderne var der ingen, der kunne tage fra Maymudes. Og her er bogens 10 bedste:

1. Under Bob Dylans første møde med The Beatles i 1964 faldt protestpoeten i søvn på hotelværelsets gulv - af udmattelse og for meget alkohol.

2. Bob Dylan var forelsket i sangerinden Joan Baez. Men han valgte i stedet at gifte sig med den tidligere Playboy-bunny Sara Lownds. ’Jeg kan ikke styre Joan. Men Sara vil gøre, som jeg siger og være til stede, når jeg kommer hjem,« forklarede Dylan.

3. Det var Victor Maymudes, der designede Dylans første personlige turnébus - med plads til både familie og motorcykler. Derved var grunden til Dylans endeløse turné lagt. I dag USA-turnerer Dylan i en luksusbus til små 10 millioner kroner.

4. I 1994 lagde Dylan alkoholen på hylden - kold tyrker. Herefter blev Dylan mindre social og mere indadvendt. Men hans koncerter blev bedre.

5. Bob Dylan gjorde sin gode ven George Harrison sur. En hyldestkoncert i 1992 skulle have været en velgørenhedskoncert, hvor alt overskud gik til gode formål. Men i sidste øjeblik besluttede Dylan at indkassere profitten selv.

George Harrison brokkede sig og sendte Dylan-t-shirts med påtrykte dollartegn. Under samme koncertarrangement kom Dylan til at give Harrisons kone, Olivia, telefonnummeret på én af eks-beatlens elskerinder.

6. I 1986 giftede Bob Dylan sig med én af sine korsangerinder Carolyn Dennis. Sammen fik de datteren Desiree. Dylan og Carolyn Dennis blev skilt i 1992.

7. Bob Dylans meget omtalte motorcykelulykke var ifølge Victor Maynudes det rene ingenting. »Han kørte sådan cirka én mile i timen. Og motorcyklen faldt i slow-motion. Han slog sig. Men det var ingenting,« skriver Maymudes

8. Da Bob Dylan og Sara Lownds blev skilt, fik hun 36 millioner dollar plus halvdelen af indtægterne fra de sange, Dylan havde komponeret under ægteskabet - det gælder bl.a. et af hans mest succesfulde album ’Blood on the Tracks’. Til gengæld har Sara forbud imod nogensinde at snakke eller skrive offentligt om sine private Dylan-oplevelser.

9. Allerede i sine unge år foretrak Dylan ofte sit eget selskab. »Når pigerne kastede sig over ham, blev han nærmest irriteret,« skriver Maymudes.

10. Dylan fik skældud af Bill Cosby. I sine unge år i New York City røg Dylan angiveligt masser af pot. Og ved en lejlighed sagde komiker Bill Cosby: »I får hår på hænderne, I bliver dvaske, I får kvindebryster, når I ryger så meget.«

Victor Maymudes var også med, da Bob Dylan for første gang mødte den samlede danske beat-presse. Men som sædvanligt holdt manageren sig professionelt i baggrunden og uden for billedet. Foto: Erik Holmberg Fold sammen
Læs mere