Ny »Blade Runner« varmer op med tre kortfilm

Jared Leto er i centrum i den første af de tre kortfilm, der skal forbinde Sci-fi klassikeren med den nye opfølger.

Ryan Gosling i den nye Blade Runner 2049. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når opfølgeren til Science Fiction-klassikeren »Blade Runner« får premiere 5. oktober, er der gået 30 år både i virkeligheden (godt og vel) og i filmuniverset, siden den første film om en mistrøstig verden, hvor robotter i menneskeskikkelse - såkaldte replikanter - gør oprør mod en alt for tidlig død, indtil Harrison Ford stopper dem.

30 år er lang tid, så op til filmens premiere udsender filmselskabet tre kortfilm, der skal forklare, hvad der sker i de 30 år, så biografpublikummet er klædt på. Årsagen er nok også at give en lidt anderledes markedsføring af filmen. Den første kortfilm er netop udsendt via film filmsiden »Collider«, og viser blandt andet Jared Leto i rollen som skaber af en ny generation af replikanter anno 2036. (Se filmen i bunden af artiklen.)

Den oprindelige »Blade Runner« instrueret af Ridley Scott var dateret i 2019, et årstal, der jo er ved at komme tæt på. Og selv om sommeren godt kunne have været bedre, er verden dog langt fra den dystopi af mørke, syreregn og forfald, der præger Ridley Scotts fremtidsversion. Flyvende biler har vi også til gode.

I den nye film, der foregår i 2049, er det Ryan Gosling, der har hovedrollen som replikantjæger, men Harrison Ford er også med i sin gamle Blade Runner-skikkelse, replikantjægeren Rick Deckard.

Sønnike i instruktørstolen

Og så altså også Jared Leto, der spiller Niander Wallace, en sær størrelse, der i kortfilmen i 2036 introducerer en ny og udviklet type replikanter af mærket Nexus 9 til samfundet, hvor robotterne ellers er blevet forbudt, efter at de stod bag en atomeksplosion ti år tidligere. Men når halvgale og magtfulde forskertyper får spillerum, ved man jo godt, hvad der kan gå galt.

Blade Runner-opfølgeren er instrueret af canadiske Denis Villeneuve, der står bag film som »Arrival« og »Sicario«, men kortfilmen »2036: Nexus Dawn« er instrueret af Luke Scott, søn af Ridley Scott, der også er producer af opfølgeren til sin klassiker fra 1982.

Man skal i øvrigt regne med at skulle sætte god tid af til opfølgeren og huske at gå på toilettet først. Indiewire.com erfarer, at spilletiden bliver på to timer og 43 minutter for »Blade Runner 2049«. Og så kommer der endda flere kortfilm på nettet inden selve filmen.