Ny ballade om Muhammeds hustru

Striden om en roman om Muhammeds hustru, Aisha, synes at vokse. En serbisk forlægger har netop trukket bogen tilbage efter muslimske protester.

En planlagt bog om profeten Muhammeds hustru Aisha møder nye forhindringer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Random House

Det amerikanske forlag Random House besluttede i begyndelsen af august at undlade at udsende Sherry Jones’ roman »The Jewel of Medina« om Muhammeds hustru Aisha.

Egentlig havde forlaget underskrevet en kontrakt med Sherry Jones, men efter at have talt med forlagets konsulenter trak man i land.

En talsmand for Random House udtalte, at man gjorde det af hensyn til forfatterens og forlagets ansattes sikkerhed, fordi radikale muslimske grupper kunne opfatte bogen som en krænkelse. På sin side bedyrede forfatterinden, at hun ingen intention havde om at krænke muslimer, og at hendes bog blot var et forsøg på at give stemme til Aisha og andre kvinder i Koranen.

Dagbladet Guardian skriver nu, at en serbisk forlægger overtog Sherry Jones’ bog, efter at Random House havde frasagt sig udgivelsesrettigheden. Men at forlaget i denne uge måtte trække 1.000 eksemplarer tilbage fra bogbutikkerne og undskylde udgivelsen.

En talsmand fra det serbiske forlag udtaler til Guardian: »Vi har undskyldt, og gruppen (en muslimsk gruppe red.) har accepteret undskyldningen.«

Ved et pressemøde bekræftede en talsmand fra den muslimske menighed, at undskyldningen var accepteret.

Sherry Jones udtaler, ifølge Guardian, til en serbisk avis: :

»Da jeg erfarede, at min bog ville blive udgivet i Serbien, var jeg imponeret. BeoBook, et lille forlag i et land, der har set så megen strid, var mere modige – sådan så det da ud – end Random House, en af de største forlag i verden. Jeg var derfor bedrøvet, da jeg siden hørte, at BeoBook havde stoppet bogen på grund af protester fra Serbiens muslimske menighed. Og for at være ærlig, så var jeg forvirret. Troede muslimerne virkelig, efter at have læst min bog, at jeg havde vanæret Muhammed og Aisha? Min mening var at fejre disse store historiske personer og udrydde misforståelser om islam.«

Random Houses oprindelige afvisning af at udsende bogen medførte, at forfatteren Salman Rush­die kritiserede forlaget med ordene: »Dette er censur forårsaget af frygt, og det skaber en meget dårligt præcedens.«

I amerikanske medier har man undret sig over, hvem der har frarådet Random House at udsende bogen. ABC News kan afsløre, at det bl.a. drejer sig om professor i islam Denise Spellberg, som har beskrevet bogen som krænkende, dårligt efterforsket og fuld af bløde pornografiske scener.

Organisationen mediawatchwatch.org.uk citerer på sin hjemmeside nogle få linjer fra bogen, hvor den 50-årige profet har kønslig samkvem med sin unge hustru Aisha:

»...samværets smerte forsvandt hurtigt. Muhammed var så blid. Jeg følte næsten ikke skorpionens stik. Jeg havde længtes efter den befrielse at være i hans arme hele livet.«