NWA-manager sagsøger filmselskab

Gangsta-rappernes manager føler sig æreskrænket af filmen Straight Outta Compton - kræver 110 millioner dollars i erstatning

Kimberly Woodruff (L) and Ice Cube arrive for the Universal Pictures And Legendary Pictures premiere of "Straight Outta Compton" on August 10, 2015 in Los Angeles, California. AFP PHOTO / VALERIE MACON Fold sammen
Læs mere
Foto: VALERIE MACON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var altid ballade med hiphopperne fra gruppen NWA, da de på nærmeste opfandt gangsta-rappen og satte nye standarder for hiphop i gennem slut-80'erne og starten af 90'erne. Og nu har filmen om gruppen så skabt efterdønninger.

Det er gruppens daværende manager Jerry Heller, der nu skaber røre. Han har netop fremlagt et sagsanlæg mod skaberne af filmen »Straight Outta Compton« ved retten i Los Angeles og kræver 110 millioner dollars (ca. 745 mill. kroner) for æreskrænkelser, krænkelse af copyright og diverse andre ting.

Straight outta Compton er en såkaldt biopic - en slags portrætfilm over hiphopgruppen NWAs (forkortelse af Niggaz Wit Attitude) liv, fra dens opståen i L.A.-ghettoen Compton til berømthed, interne slagsmål og efterspil.

Den forhenværende manager mener, at filmen skaber et billede af ham, som manden bag de konflikter mellem rapperne Ice Cube, Eazy-E and Dr Dre, der førte til bandets splittelse og endeligt. Et billede, som ifølge den i dag 75-årige Jerry Heller, der i filmen spilles af Paul Giamatti, er både forkert og meget krænkende.

Desuden mener Jerry Heller,  at nogle forløb i filmen er hugget fra hans egen selvbiografi, så der kommer også noget krænket ophavsret ind. Det er filmens succes, der gør, at erstatningskravet bliver så stort.

»Jo mere udbredt filmen bliver, jo større bliver skaderne på sagsøger, der vedblivende får krænket sin ære, bliver latterliggjort og frarøvet personlige og professionelle rettigtheder,« lyder det ifølge The Guardian i sagsanlægget.

Straight Outta Compton fik premiere i USA i august og i Danmark i september, hvor den her i avisen fik bedømmelsen underholdende, men lige lovlig meget skåret over Hollywood-skabelonen.

Internationalt har filmen dog været en stor succes, der har inspillet omkring 200 millioner dollars på et forholdsvist beskedent produktionsbudget på 28 millioner dollars, og dermed er den bedst sælgende musikportrætfilm hidtil.