"NV bliver aldrig hipt"

Alle bydele er federe end Nordvest. Sådan siger de, der selv bor i bydelen i Urbans Gallup-undersøgelse om københavner-holdninger.

Foto: Arkivfoto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.Faktisk er kun 14 pct. af NV’erne enige i, at deres bydel er det bedste sted at bo, mens over halvdelen proklamerer, at de hellere vil bo et andet sted i København.

Dermed er København NV den mest upopulære bydel. Beboerne i Nordvest mener, at det er utrygt, 37 procent er enige i, at der er flest fattige og en tredjedel afviser, at det er et godt kvarter for børn. Det svarer nogenlunde til den opfattelse, som andre københavnere har om bydelen.

Læs også: Hvornår er man rigtig Københavner?

Men de er helt galt på den, Nordvest har ligeså lidt kriminalitet som indre Østerbro, bydelen ligger højt på Københavns tryghedsindex – og de fattige er primært pensionister, siger Børne og Ungeforvaltningens pædagoiske konsulent i Nordvest Henrik Schackinger Larsen. »Nej, folk er ikke rige, men selv om familierne har masser af udfordringer, kæmper de for at give børnene et godt liv.

De er dybt engagerede, og de løfter deres ansvar på trods,« siger Henrik Schackinger Larsen og tilføjer: »De er beviset på, at man ikke behøver at være rig for at deltage i fællesskabet, og derfor er Nordvest stadig en autentisk del af København. Folk bliver boende, og bydelen skal derfor udvikles for de borgere, der bor her.«

Masser af muligheder
Københavns Kommune forsøger at peppe bydelen op med byfornyelse og et nyt kulturhus. Men det er ikke nok, siger rådgiver og indehaver af Urban Help, Mads Byder.

»Kommunen bør i stedet udnytte rammerne, så borgerne gider at udvikle bylivsaktiviteter, for Nordvest har masser af muligheder,« siger Mads Byder.

Læs mere: Københavnerliv vent på vrangen

I årevis har der været tale om, at Nordvest skulle blive det nye smarte, men hipheden har været til at overse. Med krisen røg investorerne, der hellere ville satse på sikre projekter.

»Der er plads til at udvikle ting, lejlighederne er mindst ligeså lækre som på Østerbro, og så er de endda billigere. Men problemet er, at der mangler muligheder for, at de stærke borgere kan udvikle og lege med rammerne.«

Læs også: Urbans undersøgelse af Københavns usynlige grænse

I Københavns Kommune mener socialborgmester Mikkel Warming (Enl.), at det handler om at løfte hele bydelen og beboerne:

»Nordvest er et relativt fattigt område, og vi bør tage udgangspunkt i folks problemstillinger og hjælpe dem i stedet for at give dem pisk. Det kunne være enkle ting som at hjælpe med gratis fritidsaktiviteter og skolemad til børnene,« siger Mikkel Warming og tilføjer:

»Ved at hjælpe de enkelte familier, vil de rejse sig. Det vigtigste er nemlig, hvad borgerne selv mener om byen og med de sociale tiltag, tror jeg på, at borgernes egne forestillinger om bydelen vil rykke sig.«

NV bliver aldrig hipt’
Der er en mulighed for, at københavnerne flygter til Nordvest for at slippe for de smarte kvarterer, siger antropolog Dennis Højmark.

»Faktisk vil jeg gå så langt til at sige, at Nordvest aldrig bliver hipt. Når folk vil have noget, der er farligt og socialrealistisk flytter de til Vesterbro. For folk i Nordvest bliver set som fattige på den ufede måde, ikke på den smarte alfonsede-narkomanmåde. Det er simpelthen for tungt og gammeldags for en ung hipster, at folk i Nordvest ruller cigaretterne hjemme over guldbajeren,« siger antropolog Dennis Nørmark og tilføjer:

»Men jeg tror nu heller ikke, at de, der flytter til Nordvest vil have Vesterbro-hipheden. Måske de faktisk flygter.«

NV’erne om nordvest

  • Nordvests borgere giver bydelen 3 ud af 5 point i sikkerhed.
  • 35 pct. mener hverken, at bydelen er god for børn, eller at der er folk, som ligner dem selv.
  • 17 pct. mener, at de drikker mest.
  • 14 pct. mener, at NV er det bedste sted at bo.
  • 46 pct. siger, at her vil de helst bo.
  • Halvdelen vil ikke. Det er til sammenligning med de andre bydele langt under gennemsnittet.

Kilde: Gallup for Urban