Nu udkommer Berlingske som højtlæsning

I samarbejde med Nationalbiblioteket vil Berlingske fra april udkomme i en lydversion. Ny teknologi gør det muligt at omsætte tekst til tale på kort tid.

Der er travlt i Berlingskes newsroom i Pilestræde. Fra april behøver man ikke længere nøjes med at læse resultatet af anstrengelserne - nu kan man få dem læst op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Danmark får sin første daglige lydavis. Fra april giver Berlingske syv dage om ugen adgang til en avis for de mange danskere, der ellers ikke har mulighed for at læse en avis: Ordblinde, svagtseende og danskere, der i bilen, køkkenet eller i andre gøremål har brug for frie hænder og derfor ønsker at læse avis med ørerne.

Berlingske Lydavis udkommer i et nyt og tæt samarbejde med Nationalbiblioteket for mennesker med læsevanskeligheder, Nota, under Kulturministeriet.

»Vi taler ofte om, at der er et demokratisk underskud i Danmark, fordi mange danskere har svært ved at læse avis. Men nu bliver der faktisk mulighed for at få daglig adgang til at høre avisen for mennesker, der har svært ved at læse,« siger chefredaktør Jens Grund fra Berlingske.

»Formålet er publicistisk - at gavne den demokratiske debat - og vi forventer kun små indtægter på lydavisen. Den kan bl.a. være til glæde for de af vores kunder, der har brug for at fæstne blikket på trafikken eller med alderen har fået et dårligt syn,« siger chefredaktøren.

Berlingske Lydavis følger gratis med et abonnement på Berlingskes E-avis. Samarbejdet med Nota betyder samtidig, at Nationalbibliotekets 60.000 brugere, der har svært ved at læse og derfor ellers ikke kan få glæde af en daglig avis, fremover hver dag kan høre Berlingske ganske gratis.

Nota har efter flere års indsats udviklet en syntetisk stemme og kan på kort tid omsætte Berlingskes papiravis til en fem-seks timer lang lydavis, hvor man kan vælge at høre hele avisen eller blot lytte til de artikler, som vækker særlig interesse. Til sammenligning varer en radioavis typisk blot fem-ti minutter.

Den kunstige stemme er bygget op over 15.000 sætninger, som en speaker oprindeligt har indtalt.

Direktør Michael Wright fra Nota glæder sig til samarbejdet.

»Den syntetiske stemme har ikke samme musikalitet som en levende stemme, men kvaliteten er fuldt ud tilfredsstillende, og for både Berlingske og os handler det meget mere om nytteværdien end den æstetiske værdi for mennesker, der har svært ved at læse og nu pludselig får adgang til en daglig avis. Det er et stort skridt,« siger han.

Berlingske Lydavis vil kunne streames til web, smartphones og tablets som en såkaldt HTLM5-løsning.

Kulturminister Marianne Jelved (R) ser store perspektiver i, at en daglig lydavis går i luften i Danmark.

»Jeg er meget glad for, at det nu er blevet muligt for alle med læsevanskeligheder at få avisnyheder dagligt. Jeg er glad på brugernes vegne, men jeg er også glad på hele samfundets vegne. Det styrker vores fællesskab og vores demokrati, når alle har adgang til den samme aktuelle viden. Lydavisen er endnu et skridt på vejen til at fjerne de barrierer for mennesker med handicap, som vi gennem FN’s handicapkonvention har forpligtet os til at arbejde for«, siger kulturministeren.

BNB