Nu tager dragerne ud på deres sidste tur. Men måske går der lang tid, før »Game of Thrones« er helt slut

I dag begynder sidste sæson af »Game of Thrones«. Ifølge en af seriens danske stjerner er universet så stort, at mange fans tager det dødeligt alvorligt. »For dem er det næsten Europa-politik eller Brexit,« fortæller Pilou Asbæk. »En naturlig konsekvens af vores glæde ved langvarige serier,« forklarer ekspert, der ikke tror, at det slutter foreløbigt.

»Der er fans, der står med strittende pegefingre og taler om »Game of Thrones« som om det var Brexit eller EU-politik, de diskuterede,« siger Pilou Asbæk, der genindtager rollen som Euron Greyjoy, når seriens ottende sæson begynder i aften Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Du har formentlig allerede opdaget det: Netop nu ligger første afsnit af sidste sæson af »Game of Thrones« på HBO Nordic, og det er ikke for meget at kalde det en verdensbegivenhed.

Der findes hjemmesider, hvor fans diskuterer den faktiske størrelse på seriens drager og hvilke historiske karakterer, der har inspireret Jamie og Cersei. Selv seriøse aviser som New York Times har lavet politiske analyser baseret på seriens hovedpersoner.

For Pilou Asbæk, der har medvirket i de sidste to sæsoner, er det overvældende. Hans instagram-konto er vokset til 163.000 følgere og selv sydamerikanske lufthavnstoldere stopper ham for at tage selfies.

Pilou Asbæk, skuespiller

»Der er fans, der står med strittende pegefingre og taler om »Game of Thrones« som om det var Brexit eller EU-politik, vi diskuterede.«


»Game of Thrones« udgør et univers, der er så stort, at folk tager det for pålydende. Jeg har deltaget i samtaler, hvor jeg har følt mig tvunget til at retfærdiggøre, hvordan min karakter Euron Greyjoy kunne rejse fra den ene ende af Westeros til den anden på en halv dag, når det tidligere tog tre dage. Vi er i et fiktivt univers, der er præget af drager og levende døde, men alligevel skal jeg forholde mig til, hvor hurtigt man realistisk set kan tilbagelægge afstande,« siger Pilou Asbæk, der aldrig tidligere har mødt den form for dedikation.

»Der er fans, der står med strittende pegefingre og taler om »Game of Thrones«, som om det var Brexit eller EU-politik, de diskuterede, men jeg vil hellere have den fan, der er sygt optaget af universet, end jeg vil have ham, der er ligeglad,« forklarer Pilou Asbæk.

Serien, der indeholder det hele
Spørgsmålet er selvfølgelig, hvad der gør »Game of Thrones« så populær. Eva Novrup Redvall, der er lektor ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, begynder sin forklaring med en indrømmelse:

»Jeg begyndte først at se »Game of Thrones« sidste år og det skete kun, fordi jeg indgik en pagt med min 16-årige. Jeg lovede ham at se »Game of Thrones«, hvis han så »The Wire«, der i mine øjne er en af de bedste serier nogensinde,« siger Eva Novrup Redvall, der opdagede, at »Game of Thrones« godt kunne ramme hende. Hun opdagede dog også, at det der tiltalte hende, måske var noget andet end det, der tiltalte sønnen.

»Da jeg kom om bord, var det verdens største tv-serie. Så jeg sagde »okay« og »tak« til alting,« husker Pilou Asbæk, der spiller Euron Greyjoy i verdens største TV-serie. Fold sammen
Læs mere

»Game of Thrones« bevæger sig af flere spor: Der er drager og fantasy til dem, der kan lide det. Og så er der de politiske intriger og magtkampene til os andre«.

På den måde bygger »Game of Thrones« en tydelig bro mellem to forskellige æraer i TV-historien. Da serien begyndte i 2011, var HBOs »Sopranos« netop slut og der var stor interesse for de komplekse familiehistorier.

I dag er serierne blevet mere spektakulære og de store sammenhængende mega-historier står stærkt. Det passer præcis sammen med den udvikling, som »Game of Thrones« har gennemlevet.

»Der er en meget intens interesse for de store serie-universer. Det skyldes blandt andet den måde, vi ser dem på. Vi ser dem ikke samtidig, hvilket man ikke længere gør i samme grad. Til gengæld er serierne nu så store, og deres universer så enorme, at de er blevet en referenceramme, man kan dele. Du kan sagtens diskutere »Game of Thrones« med andre, der er et andet sted i seriens forløb, for det er hele universet, man er sammen om,« forklarer Eva Novrup Redvall.

Game of Thrones er for stort til at dø
Med den massive interesse opstår der selvfølgelig også en del gætteri. Man vil gerne vide, hvad der sker i den afsluttende sæson, der skal afgøre, hvem der sætter sig på Jerntronen? Pilou Asbæk har ingen spoilers i ærmet. Til gengæld vil han gerne sige, at han har udviklet på Euron Greyjoy, der blev introduceret i sjette sæson.

»Da jeg kom ombord, var det verdens største tv-serie, så jeg sagde bare »okay, tak« til det hele. Da jeg fik manus til syvende sæson, fik jeg lyst til at gøre noget andet, så jeg foreslog, at Euron blev en kamæleon. En person, der ændrer karakter alt efter, hvem han er sammen med. Som er totalt hengiven overfor Cersei, totalt voldspsykopat på skibet og en flab overfor Jamie,« fortæller Pilou Asbæk, der aldrig glemmer, hvor voldsomt det føltes, da seriens fan opdagede ændringerne.

»Der er rigtig mange, der gerne vil have, at universet er så tæt på bøgerne som muligt,« siger Pilou Asbæk og understreger, at der også er noget besnærende ved den store interesse.

»Bestemt. Det har da været en hel fantastisk oplevelse. Også selvom dragernes magi ryger lidt, når man opdager, at de bare bliver lavet af en mand, der står med en tennisbold på en stang.«

Spørgsmålet er, hvordan det skal gå os andre, når seriens slutter den 19 maj.

»Der er intet, der tyder på at det stopper her,« siger Eva Novrup Redvall og påpeger, hvad amerikanske medier allerede har skrevet: Visse ting bliver for store til at lukke. På samme måde som »Star Wars« og »Harry Potter« er blevet til prequels og andre serier, er der stadig muligheder for »Game of Thrones«.

»Game of Thrones er too big to fail« .