Nu kan du læse en digital billedbog fra 400 års danmarkshistorie

Det Kgl. Bibliotek har netop lagt flere end 6.500 historiske billeder - fra Reformationen til lige før Første Verdenskrig - på nettet, som kan downloades kvit og frit.

Dette billede fra en togulykke ved Vamdrup i 1895 er ét af de flere end 6.500 billeder af større og mindre begivenheder gennem 400 års danmarkshistorien, som Det Kg. Bibliotek netop har lagt online. Fold sammen
Læs mere

Vil du se billeder af Christian II i fængslet på Sønderborg Slot i 1530erne, Københavns belejring i 1536, det imponerende fyrværkeri over København i anledning af det kongelige bryllup i 1634, slaget ved Fredericia i 1849 eller togulykken ved Vamdrup i 1895. Så er der nu rig mulighed for at bladre i den historiske billedbog på internettet.

Det Kgl. Bibliotek har netop lagt mere end 6.500 historiske billeder online, som giver indblik i små og store begivenheder fra 400 års Danmarkshistorie og kan downloades kvit og frit, oplyser Det Kgl. Bibliotek i en pressemeddelelse.

Billederne stammer fra samlingen »Historisk Kronlogisk Samling, Danmark« og dækker perioden 1536-1913 med motiver fra Reformationen til året før Første Verdenskrigs udbrud. De illustrerer store som små historiske begivenheder i Danmarks historie – bl.a. krige og katastrofer, ulykker og henrettelser, politiske begivenheder og videnskabelige ekspeditioner, kongelige begravelser og meget mere.

Materialet består af kobberstik, bl.a. en del satiriske fremstillinger, litografier og fra midten af 1800-tallet især af fotografier, herunder nogle af verdens tidligste krigsfotos og forløbere for pressefotografiet.

Samlingen er blevet til siden 1902, hvor bibliotekets Kort- og Billedsamling systematisk begyndte at indsamle billeder af begivenheder, der af deres samtid blev betragtet som betydningsfulde.

I 1800-tallet blev ethvert kongeligt besøg betragtet som en historisk begivenhed, mens man i 1900-tallet anså politiske demonstrationer for at være det. Samlet set fungerer de mange billeder som en visuel hukommelse for en periode på godt 400 år, hvor det ændrede sig undervejs, hvilke begivenheder der var vigtige for nationen.

Alle billederne kan ses i Det Kg. Biblioteks Digitale samlinger her.