Nu har opfølgeren til populær 80er-film fået premiere – »nostalgi har sine begrænsninger«

»Coming to America« fra 1988 kæmpede sig vej ind i manges hjerter. Denne weekend har opfølgeren haft premiere, og der er langt mellem de positive indtryk. En anmelder kalder filmen »træt«.

Der er bred enighed blandt anmeldere om udfaldet af »Coming 2 America«: Verden kunne godt have undværet en efterfølger til 80er-klassikeren »Coming to America«. Her skuespilleren Eddie Murphy, der nu er blevet konge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Angela Weiss/Ritzau Scanpix

Mod alle odds blev »Coming to America« en folkesucces, da den fik premiere for mere end 30 år siden. Blandt publikum satte den rammen for, hvordan en komediefilm også kan tage sig ud.

Det var bestemt ikke alle anmeldere, der kunne lide fortællingen om kongen fra Zamunda, der rejste til USA. Filmen førte desuden til, at Eddie Murphy og filmens instruktør, John Landis, blev rygende uvenner.

Nu er efterfølgeren »Coming 2 America« blevet frigivet på streamingtjenesten Amazon Prime.

Eddie Murphy var elsket i rollen som prins Akeem fra Zamunda, og der har været store forventninger til filmens efterfølger, som fortsætter, hvor 80er-klassikeren slap. Nu er Akeem blevet konge.

Et spørgsmål er dog helt centralt: Giver det mening at lave en efterfølger til filmen med Eddie Murphy i hovedrollen?

En hurtig overflyvning af de indenlandske og udenlandske anmeldelser gør det nemt at besvare spørgsmålet.

Anmeldere giver filmen drøje hug. Og flere understreger, at der næppe burde været lavet en opfølger til »Coming to America« fra 1988.

The Guardian-anmelderen Peter Bradshaw giver filmen to stjerner, kalder den »træt« og understreger, at filmen ikke formår at »etablere et moderne perspektiv« i forhold til filmen fra 1980erne.

Herhjemme skriver mediet Soundvenue, at der »højst er en håndfuld sjove scener – resten er genbrug og et lidt krampagtigt forsøg på at give det hele et feministisk, eller i hvert fald et mindre sexistisk præg«.

Det lykkes dog ikke, lyder dommen fra Soundvenue.

Det amerikanske medie The Hollywood Reporter konstaterer, at »nostalgi har sine begrænsninger«, og anmelderen mener, at det garanteret var sjovere at lave filmen, end det var at se den.

Hos Vanity Fair skriver anmelderen, at »Coming 2 America« knap nok prøver, men alligevel fejler og kalder filmen en »udelukkende kommerciel affære«.