Nu går jagten ind på Anne Franks stikker

19 eksperter indgår i nyt hold, der en gang for alle skal finde ud af, hvorfor den berømte jødiske pige endte i koncentrationslejr.

Anne Frank fotograferet den 1. januar 1942. Nu vil et stort hold af eksperter forsøge at finde frem til hendes angiver. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligere undersøgelser i 1940erne og 1960erne har ikke båret frugt, men nu har en pensioneret FBI-agent sammensat et hold på 19 eksperter, der skal finde ud af, hvem der i 1944 udpegede Anne Franks og hendes families gemmested i Amsterdam til nazisterne, og som dermed var skyld i, at den da 14-årige pige omkom i en dødslejr få måneder senere.

Ifølge avisen The Guardian vil holdet bestående af efterforskere benytte nye metoder, herunder behandling af store mængder data, som museet Anne Franks hus i Amsterdam vil stille til rådighed.

Holdet, der ledes af tidligere FBI-agent Vince Pankoke, tæller psykologer, historikere, retsmedicinere og detektiver, begynder deres efterforskning ved at gennemgå alle kendte vidnesudsagn om opdagelsen og afhentningen af den jødiske familie, der skjulte sig i et hemmeligt rum i et kanalhus i Amsterdam.

Sidste år offentliggjorde Anne Franks hus sin egen undersøgelse, hvori det blev konkluderet, at Frank-familiens arrestation i 1944 var det tragiske resultat af en tilfældig opdagelse, snarere end at der var tale om, at nogen stak dem til Gestapo. Det anfægtes dog af Pankoke, som hævder at have fundet nye oplysninger i nyligt deklassificerede dokumenter, som blev bragt til USA efter krigen.

Dette har overrasket eksperter, da det tidligere har været formodet, at alle de arkiver, som den tyske Sicherheitsdienst opbevarede over deres arrestationer, var blevet ødelagt under et engelsk bombeangreb på Amsterdam.

»Men jeg har tilbragt meget tid i USAs nationale arkiver og der fundet dokumenter, som jeg tidligere havde fået at vide, var gået tabt,« siger den 59-årige Pankoke til The Guardian.  

Han har blandt andet fundet navnelister over jøder, som blev angivet og arresteret, tyskernes informanter og navne på Gestapos agenter i Amsterdam. Det vil indgå i en stor dataundersøgelse, som, holdet håber, vil afdække nye forbindelser, der kan føre til den, der angav Anne Franks familie.

Vince Pankoke, der tidligere har arbejdet med undercover-efterforskning af colombianske narkokarteller, vil ikke retsforfølge eller pege fingre af nulevende hollændere eller tyskere.

»Jeg prøver bare at løse min karrieres sidste case. Der er ingen forældelsesfrist for sandheden,« siger Pankoke til The Guardian.

FBI-agenten er blevet rekrutteret af et crowdfunding-projekt sat i gang af filminstruktøren Thijs Bayens, og projektet begyndte i den forgangne weekend med en officiel opfordring fra Anne Frank Huset til borgere, der sidder inde med eventuel ny information.

Opfordringen blev rettet til beboerne af Joordan-området i Amsterdam, hvor Anne Frank skjulte sig i to år indtil august 1944, hvor hun blev opdaget i et skjult rum i et hus sammen med sin far Otto, sin mor Edith og sin søster Margot.

Anne Frank, hvis dagbog blev verdensberømt efter krigen, og trykt i millioner af eksemplarer, omkom i Bergen-Belsen i februar 1945. Kun Otto Frank overlevede krigen og erfarede ved sin hjemkomst til Amsterdam, at hele hans familie var død i koncentrationslejre i Tyskland og Polen.   

Otto Frank mistænkte selv en vis Wilhelm van Maaren for at have stukket familien til tyskerne, men to forskellige undersøgelser i 1948 og 1963 foretaget af hollandsk politi fandt ikke beviser mod personen.

Tidligere undersøgelser har peget på en kreds af 30 mulige mistænkte, men den ny undersøgelse starter forfra, og benytter i stedet store mængder af data hentet fra historiske arkiver. Nye former for computeralgoritmer vil blive brugt til at krydstjekke forbindelser mellem daværende personer i nabolaget.

»Hvilke medlemmer af det hollandske naziparti boede i kvarteret? Hvilke forbindelser var der til Gestapo, og hvor boede deres agenter? For at kunne bruge den slags informationer skal man arbejde sig gennem millioner af dokumenter,« siger Pankoke, der håber at kunne bringe ny viden til torvs om Anne Frank om to år, den 4. august 2019 på 75 års-dagen for hendes arrestation.