Nu er det drengenes tur til at finde sig selv i ungdomsserien »Skam«

Den norske hitserie »Skam« har i dag premiere på tredje sæson, hvor hovedpersonen for første gang er af hankøn. Isak, den hidtidige lidt perifære figur, er i centrum.

Homoerotikken er ikke til at tage fejl af, da en papbrik med mælk rammer en væg, og de hvide dråber splatter ud over Isaks, spillet af Tarjei Sandvik Moe, ansigt. Foto: NRK Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er Isak, det handler om. Det stod klart, da norske NRK for nogle uger siden udsendte den video-teaser, der løftede en flig for, hvem der nu skal zoomes ind på i ungdomsserien »Skam«, som følger en gruppe unge på et gymnasium i Oslo. En serie, der kan ses på nettet på NRKs hjemmeside.

Videoen løftede »Skam«-hysteriet til nye højder. Den viste Isak, hidtil en lidt perifer sidefigur, som sidder urørlig på bænken i omklædningsrummet og betragter, hvordan de andre drenge i klassen slås med vand, mens de kun er iført minimale underbukser. Homoerotikken er ikke til at tage fejl af og bliver særdeles in your face, da en papbrik med mælk rammer en væg og de hvide dråber splatter ud over Isaks ansigt i slowmotion. Jo, de unge ser også porno.

Den måde, NRK lancerer serien på, er fræk og ligepå og udnytter i det hele taget unges medievaner optimalt. Personerne har Instagram-profiler, der rører på sig med mobilshots og videoer, og en chat giver hints til, hvad der måske sker i ugens afsnit. Det lægges på hjemmesiden i korte bidder på skiftende klokkeslæt hver dag for at blive samlet hver fredag. Samtidig har de unge, som medvirker, været skærmet for offentligheden. Alt sammen noget, der har gjort Vilde, Eva, Noora, Sana og alle de andre næsten levende for dem, der ser på.

Og de kvaliteter, der kendetegner lanceringen, gør sig også gældende i serien, der har fået danskere til at gå rundt og sige »kødder du med mig?« og kalde hinanden drittsekk og fuckboy: Den tager de unges verden alvorligt, møder dem der, hvor de er, ikke, hvor nogle voksne måske ville ønske, de var. Den formår at blende ægtefølt forståelse for unges problemer og omgangsformer, casting af naturligt spillende, dødcharmerende unge og et visuelt sprog, der lader os komme helt tæt og registrerende på personerne. Den bruger SMSer og Skype lige så meget som virkelighedens unge, og soundtracket er hentet lige ud af en teenagers mobiltelefon.

Jo, der er forskel på rigtigt og forkert i »Skam«, når de unge skal deale med slutshaming, voldtægt, druk, præstationsangst, venskab, forelskelse, sex, bandekrig og gruppepres. Men den nuancerer og relativiserer. Dens moraliseren er diskret, budskabet om, at alle har deres at slås med og har lov til at være her, er underliggende og ikke tonstungt til stede. I det hele taget er fraværet af voksne slående. I første sæson medvirkede en mor, som var væk hele tiden med sit arbejde. En lærer dukker også op i den nye sæsons første afsnit, men kun som et par talende bryster, som Isak med de store øjne registrerer. Den eksistentielle valplads er overladt til de unge, der på skift må lære at finde ud af, hvem de selv er - alene og i forhold til fællesskabet.

Efter et par sæsoner med først den lidt umodne, usikre Eva, siden den modne, usikre Noora, som alle forelskede sig i, er det nu de drenge, som før har være eksotiske, uforståelige og uopnåelige for pigerne, det skal handle om. Den blafrende kønsidentifikation, reklamespotten har antydet, havner vi i fra første færd, hvor smukke, dansende partyjenter i glimt afløses af klip med homoblik - som lynsnare reflekser fra en underbevidsthed. Hurtigt havner vi på toilettet, hvor den lidt lyssky Isak ryger tjald med de andre gutter og scorer en af festens hotte piger for øjnene af de andre, men ryster hende af sig, så snart de er alene. Vi har i de forudgående sæsoners effektive storyline fået hints til, at Isak i smug måske er homse. Hans vej ud af skabet kommer til at bære denne sæson, som også stiller ind på narko og - endnu engang - fraværende forældre. Har man teenagere i huset, bør man se med. Men ikke sammen med de unge. »Skam« skal de have lov at have for sig selv.

»Skam« kan streames på nrk.no