Nu er året fuld af sang

Den danske sang er ikke længere en ung, blond pige. Hun sidder snarere på plejehjem forældet og mere eller mindre glemt. Men dét vil en række kendte danskere nu gøre noget ved. 2008 skal være Sangens År.

Initiativet kommer fra DR Radiopigekorets dirigent, Michael Bojesen. Ved lanceringen på Gammeltorv i går eftermiddags forklarede han baggrunden for den store satsning:

»At synge er noget, alle kan. Vi gør det bare for lidt og helst når vi enten er alene eller har fået lidt over vesten. Men sang er sundt og sjovt og socialt. Det er en måde at kommunikere på, at være sammen på, at samles på.«

Et af projektets nøgleord er netop samvær eller som det hedder på den officielle plakat: sangvær. Bojesen vil have fællessangen tilbage på skoleskemaerne. Og året igennem skal ideen om fællessang videre ud på de store festivaler, på landets arbejdspladser og mange andre steder. Målet er, at hele landet vil løfte sig i sang, som han siger. Og den helt store drøm hedder bedre integration.

»Gennem sang kan vi mødes på tværs af skel og kulturer. Derfor skal det samlede musikliv også løfte ideen i fællesskab.«

Projektets æreskomité består desuden af sangeren Martin Brygmann, kulturminister Brian Mikkelsen, dirigenten Giordano Bellincampi, mediedirektør Lars Grarup fra DR, operachef Kasper Bech Holten, undervisnings- og kirkeminister Bertel Haarder samt grevinde Alexandra.

Bertel Haarder bakker særlig varmt op om ideen. I hans barndom var fællessang noget med »korte bukser og stikkelsbærben og en sanglærer, der gjorde det alt for svært,« som han siger. Siden blev fællessang gjort vanskelig af både ideologiske grunde, og fordi klasserne blev mindre.

»Men sådan er det ikke længere,« fortsætter han »Forældre synger for de helt små børn. Og i dag er det vigtigt at medier og skoler lærer de små at synge sig ind i dansk kultur.«

Bertel Haarder tager også skolerne i forsvar. De er bedre end deres rygte. En af planerne fra ministeriets side er faktisk at fortælle, hvor man allerede nu bruger sangen mange steder. Hvortil kommer de mange arrangementer med salmesang i kirkerne her dukker der skam også tørklædeklædte piger op! I øvrigt melder ministeren også om bred opbakning fra politisk hold.

»Vi skal nedbryde murere mellem kultur- og undervisningsinstitutionerne,« siger han. »Og heldigvis synes alle om ideen.«

Som mediedirektør i DR og dermed en af initiativtagerens øverste chefer spiller Lars Grarup en vigtig rolle i projektets gennemførelse. Han ser sang og musik som en del af den kulturarv, DR er forpligtet til at værne om. Blandt institutionens mere konkrete tiltag i anledning af Sangens År nævner han en række udsendelser om dannelsen af et amatørkor. Man følger processen helt fra bunden til den første koncert.

Og for Kasper Bech Holten er fordelen ved større opmærksomhed på sang helt oplagt. Selvfølgelig kan og skal sangen berige den enkelte menneske, understreger han. Men som chef for et af landets mest elitære kulturhuse kan han ikke få talenter nok.

»Man ser det på et sted som Opera-Akademiet,« fortæller han. »Det er nordmændene og svenskerne, der kommer ind. Vi danskere kan ikke rigtig klare os i den konkurrence. Sikkert fordi vi synes, det er sådan lidt kunstigt og mærkeligt at synge. I Sverige og Norge har man en helt anden tradition for den slags.«

Fra hans side er der planlagt åbent hus i Operaen 20. april og 16. november næste år. Af de to arrangementer bliver det første med fokus på dansk sang i alle afskygninger, det andet med fokus på den globale stemme.

Vi skal overvinde vores voksne modstand mod sang komme tilbage til det, vi kunne som børn, slutter han.

Og så fortæller Grevinde Alexandra ellers om sine oplevelser med DR Radiopigekoret ude i verden. Ikke mindst dengang, de optrådte på den Kinesiske Mur. Det påvirkede selv de kinesiske turister og bønderne rundt om, husker grevinden.

Ude på Gammeltorv stiller et par af DRs glimrende børnekor op. Der skal synges Den danske sang er en ung, blond pige og Sensommervise og der er uddelt tekster til de forbipasserende. Men det er ikke mange toner, der trænger gennem regnen.

Endnu da.