Nu åbner Københavns nye mekka for kultur - og det er gratis

Ofelia Plads bag Skuespilhuset i København er klar til den store åbning og masser af gratis arrangementer gennem sommeren. Konkurrenterne glæder sig over tiltaget.

Arkitektfirmaet Lundgaard & Tranbergs visualisering af den nye Ofelia Plads ved Kvæsthusbroen. På molen skal der foregå alt fra poetryslam over børne-events til koncerter og ballet. Foto: PR Fold sammen
Læs mere

Vand til tre sider. Og op mod 13.000 kvadratmeter plads.

Kvæsthusmolen bag Skuespilhuset ved Nyhavn i København forvandles i disse dage til et kulturcentrum. Området har været under ombygning og åbner sidst i denne måned for alt fra poetry slam og børneevents til opera, ballet og popmusik. Det godt 450 meter lange havneanlæg er samtidig døbt om fra Ofelia Beach til Ofelia Plads og lagt ind under en forening af samme navn.

Kulturministeriet og ejendomsselskabet Jeudan A/S ejer molen i fællesskab og har indgået et samarbejde med Realdania om projekterne. Udgiften løber samlet set op i omkring 600 millioner kroner.

En vigtig del af aktiviteternes finansiering kommer fra det 500 P-pladser store parkeringsanlæg ved Skuespilhuset. Jeudan står for den daglige drift af anlægget og giver et beløb pr. parkeret bil til kulturen. Realdania har desuden doneret et engangsbeløb til foreningens aktiviteter.

Det Kongelige Teater står for alt det praktiske omkring indholdet. Teatret skal altså både generere og kuratere det kunstneriske indhold på pladsen og ser meget frem til åbningen 29. juni:

»Ofelia Plads binder en sløjfe på hele Nyhavn og er blevet et hjørne med plads til både store og små arrangementer,« siger kommunikationschef Magnus Restofte fra Det Kongelige Teater.

Teatret har selv budt ind med Kongelig Sommerballet 20. august om eftermiddagen: Den Kongelige Ballet vil vise uddrag fra den kommende sæson – både klassisk skøndans og en snert af moderne dans.

Man kan også indtage både fadøl og kaffespecialiteter og høre alt fra highlights under Copenhagen Opera Festival til optræden ved singer/song-writeren Mikael Simpson.

Ingen konkurrent

Gratis arrangementer i fri luft kan umiddelbart lyde som en udfordring for mere private aktører i det københavnske kulturliv. Men for eksempel Tivoli ser kun frem til det nye liv ved vandet.

»Tivoli ser ikke Ofelia Plads som en konkurrent. Vi tror snarere, flere vil have mere,« siger Tivolis pressechef, Torben Plank.

»Vi byder jo på hver vores rammer og omgivelser. Tivoli har gode kort på hånden med eksempelvis det blomstrende have-anlæg, hvin fra forlystelserne og koncerter hver eneste dag i sommersæsonen. Det er skønt for byen, at kulturen blomstrer og folder sig ud til glæde for borgerne og turisterne.«

Heller ikke spillestedet Vega på Vesterbro ser de gratis glæder ved havnen som en konkurrent.

»Et rigt og varieret kulturliv skaber en hovedstad med højt til loftet og ambitioner for byens borgere og gæster,« siger kommunikationschef Ditte Sig Kramer.

»Vega ser Ofelia Plads som en spændende, ny legeplads for mange forskellige kultur-initiativer af høj kvalitet. Men der er langt fra en koncertoplevelse hos os med perfektionerede lydforhold til en mole i Københavns havn, hvor blæst, trafik og andet spiller ind på koncertoplevelsen.«

Det Kongelige Teater håber, at mange vil tage de kulturelle aktiviteter til sig. Både folk fra lokalområdet og danskere på endagstur til hovedstaden. Og en af de helt store sejre ville være Ofelia Plads i rollen som trækplaster for udlændinge.

»Når turister kommer til København, søger de med det samme ud til vandet,« siger Magnus Restofte fra Det Kongelige Teater. »Vi ser det fænomen igen og igen. Så vi er glade for at kunne tilbyde dem flere seværdigheder ved vandet.«

Og I er klar?

»Åbningen og hele sommeren bliver helt sikkert spektakulær. Og så kan vi alle se frem til de helt store brag, når vi for alvor har lært området at kende og opdaget alle mulighederne.«