Norsk virksomhed gør klar til dommedag: Vil skabe et underjordisk kammer, hvor kulturarv kan overleve i mindst 1.000 år

Hvis verden om 1.000 år ser fundamentalt anderledes ud, vil fremtidens mennesker kunne åbne et underjordisk kammer på Svalbard og høre, hvilken musik der formede vores generationers menneskeliv.

På Svalbard er der allerede en frøbank, Svalbard Global Seed Vault, som skal bevare frø til eftertiden. Nu vil en norsk virksomhed skabe en bank, der sikrer musikkens overlevelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Heiko Junge/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvordan bevarer vi vores musikalske arv til eftertiden?

Det er et spørgsmål, et norsk firma har stillet sig i en tid, hvor temperaturerne stiger, skove står i brand, og FN i en rapport har konkluderet, at de nuværende klimaforandringer er »uden fortilfælde«.

Inspireret af frøbanken på Svalbard, hvor intet mindre end én million frø fra alverdens plantearter er opbevaret, ønsker virksomheden Elire Management Group at skabe en bank, hvori musik fra de seneste mange århundreder skal opbevares.

Musikbanken, om man vil, skal efter planen opføres i samme bjerg som frøbanken. Frøbanken regnes i øvrigt for et af de sikreste steder i verden – et sted, der efter planen skal kunne modstå trusler fra atomkrig, naturkatastrofer og klimaforandringer.

Målet med projektet er klart: Musik må ikke gå tabt, uanset om det er folkemusik, rockmusik eller popmusik. For musik er ikke blot for sjov, det er også »uerstattelig kultur«, der har formet kulturer gennem årtusinder, som virksomheden skriver på sin hjemmeside.

Og hvis ikke vi skrider til handling nu, risikerer vi, at musikken går tabt, lyder det.

»Vi ønsker ikke kun at beskytte en bestemt genre eller bestemt æra,« har Luke Jenkinson, administrerende direktør for Elire Management Group, udtalt ifølge mediet NME.

Kan overleve i mindst 1.000 år

Derfor vil musikken, der skal opbevares på Svalbard, været sikret der i mindst 1.000 år – gemt væk 1.000 meter under jorden.

»Vi er i fare for at glemme musikken, som har inspireret os i flere århundreder. Vi ønsker at tage vare på denne musik,« har Luke Jenkinson udtalt til norske NRK

»Vi begynder med at indsamle og spore den musikalske arv fra oprindelige folk og folkemusik. Meget af dette er aldrig blevet registreret, men har været med til at forme vores samfund.«

Projektet har fået titlen Global Music Vault og bygger på en kompliceret teknologi, som virksomheden Piql har udviklet, for det er ikke nok blot at have musikken lagret på en Spotify-profil, mener man.

Ifølge NME er det planen, at musikbanken på Svalbard skal stå færdig i 2022 – det første, virksomheden vil fylde i banken, er musik skabt af oprindelige folk.