Norsk TV-drama hyldet som det bedste uden for USA

»Der er ikke tvivl om, at norsk drama er ledende i Norden,« siger norsk prismodtager efter historisk Emmy til Norge.

Jon Øigården som Peter Verås i TV-serien "Mammon II". Foto: NRK Fold sammen
Læs mere
Foto: NRK

Første gang var lykkens gang for Norge, da de eftertragtede International Emmy Awards i nat dansk tid blev uddelt i New York. En norsk-produceret serie, »Mammon II«, var for første gang nomineret i kategorien bedste drama - og modtog prisen foran australske »Wanted«, brasilianske »Justiça« og japanske »Moriribito: Guardian of the Spirit«.

Serien er skrevet af brødrene Vegard og Gjermund Stenberg Eriksen. Sidstnævnte pegede efter prisuddelingerne på noget, som han ser som en klar tendens:

»Der er ikke tvivl om, at norsk drama er ledende i Norden. Du har »Skam«, »Nobel«, »Frikjent«, »Tredje Øyet« - og hele pakken holder et meget højt niveau,« sagde han til NRK.

»Mammon« er en thrillerserie, der blev vist på NRK1 i 2014 og 2016. Første sæson handler om graverjournalisten Peter Verås, spillet af Jon Øigarden, og hans arbejde med en finansskandale, der involverer hans egen bror. Den Emmy-præmierede anden sæson, stadig med Peter Verås/Jon Øigarden, har Norges politiske elite i fokus og tager udgangspunkt i en magtkamp mellem Norges statsminister og Norges finansminister. En tredje sæson er under planlægning.

Kevin Spacey gik glip af sin pris

Prisen som bedste skuespiller gik i år til den britiske instruktør og skuespiller Kenneth Branagh for hans titelrolle i BBC’s krimiserie »Wallander«, der bygger på svenske Henning Mankells berømte Kurt Wallander-krimier fra Ystad og omegn (og som også er filmatiseret med en anden stor skuespiller, Krister Henriksson, som kriminalkommissæren.) Britiske Anne Friel blev kåret til bedste skuespillerinde for sin præstation i en anden krimiserie, Netflix-dramaet »Marcella«.

I alt blev der uddelt priser i 11 kategorier ved nattens fest på hotel Hilton i New York. Bag de internationale Emmy-priser, der altid går til programmer, der er produceret og vist uden for USA, står The International Television Academy of Arts & Sciences.

Kevin Spacey skulle have modtaget en International Emmy Founders Award i år, men prisen blev trukket tilbage efter beskyldningerne om seksuelle krænkelser, begået af superstjernen.

Sidste år modtog DR en International Emmy Directorate Award, men ingen danske producenter eller produktioner var nomineret i år.