Norsk TV-drama hyldet som det bedste uden for USA

»Der er ikke tvivl om, at norsk drama er ledende i Norden,« siger norsk prismodtager efter historisk Emmy til Norge.

Jon Øigården som Peter Verås i TV-serien "Mammon II". Foto: NRK Fold sammen
Læs mere
Foto: NRK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Første gang var lykkens gang for Norge, da de eftertragtede International Emmy Awards i nat dansk tid blev uddelt i New York. En norsk-produceret serie, »Mammon II«, var for første gang nomineret i kategorien bedste drama - og modtog prisen foran australske »Wanted«, brasilianske »Justiça« og japanske »Moriribito: Guardian of the Spirit«.

Serien er skrevet af brødrene Vegard og Gjermund Stenberg Eriksen. Sidstnævnte pegede efter prisuddelingerne på noget, som han ser som en klar tendens:

»Der er ikke tvivl om, at norsk drama er ledende i Norden. Du har »Skam«, »Nobel«, »Frikjent«, »Tredje Øyet« - og hele pakken holder et meget højt niveau,« sagde han til NRK.

»Mammon« er en thrillerserie, der blev vist på NRK1 i 2014 og 2016. Første sæson handler om graverjournalisten Peter Verås, spillet af Jon Øigarden, og hans arbejde med en finansskandale, der involverer hans egen bror. Den Emmy-præmierede anden sæson, stadig med Peter Verås/Jon Øigarden, har Norges politiske elite i fokus og tager udgangspunkt i en magtkamp mellem Norges statsminister og Norges finansminister. En tredje sæson er under planlægning.

Kevin Spacey gik glip af sin pris

Prisen som bedste skuespiller gik i år til den britiske instruktør og skuespiller Kenneth Branagh for hans titelrolle i BBC’s krimiserie »Wallander«, der bygger på svenske Henning Mankells berømte Kurt Wallander-krimier fra Ystad og omegn (og som også er filmatiseret med en anden stor skuespiller, Krister Henriksson, som kriminalkommissæren.) Britiske Anne Friel blev kåret til bedste skuespillerinde for sin præstation i en anden krimiserie, Netflix-dramaet »Marcella«.

I alt blev der uddelt priser i 11 kategorier ved nattens fest på hotel Hilton i New York. Bag de internationale Emmy-priser, der altid går til programmer, der er produceret og vist uden for USA, står The International Television Academy of Arts & Sciences.

Kevin Spacey skulle have modtaget en International Emmy Founders Award i år, men prisen blev trukket tilbage efter beskyldningerne om seksuelle krænkelser, begået af superstjernen.

Sidste år modtog DR en International Emmy Directorate Award, men ingen danske producenter eller produktioner var nomineret i år.