Norsk hitserie bliver til dansk teater

Aveny-T har eksklusivt sikret sig rettighederne til at vise alle fire sæsoner af den populære norske ungdoms-serie, »SKAM«, som teater. »Det er på tide, at i hvert fald ét stort københavnsk teater prøver at sætte de unge i centrum,« siger teaterdirektør Jon Stephensen.

De unge skuespillere, der skal medvirke i »SKAM«, blev præsenteret på et velbesøgt pressemøde på Aveny-T mandag. Fra vestre er det Sylvester Byder som Jonas, Frieda Joanna Krøgholt som Eva, Asil Al-Asadi som Sana, Karla Rosendahl Asmussen som Noora, Jonathan Stahlschmidt som William, Sofie Salee som Chris og Nanna Finding Koppel som Vilde. Mathias Käki Jørgensen, der skal spille Isaac, kunne ikke komme til præsentationen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen

Danske fans af den norske ungdoms-serie, »Skam«, der allerede er ved at få abstinenser ved tanken om, at serien stopper efter den fjerde sæson, der netop har ramt TV-skærme og iPhones, kan alligevel begynde at glæde sig. For til efteråret genopstår det populære ungdomsunivers, denne gang som teaterforstilling på Aveny-T.

15. september er der verdenspremiere på den første forestilling »Skam 1 – Eva«, og 6. april 2018 følger »Skam 2 – Noora+William«. Teatret har også sikret sig rettighederne til sæson 3 og 4, som kommer på scenen i de følgende sæsoner.

Teaterdirektør Jon Stephensen gør intet for at skjule sin begejstring over, hvad han kalder et regulært scoop, nemlig at hans lille Frederiksberg-teater har formået som det eneste teater i verden at sikre sig rettighederne til »Skam«.

»Jeg har arbejdet på det her projekt i snart et år, fra jeg så de første afsnit af serien. Men ønsket om at finde noget, der virkelig kunne ramme de unge, har jeg haft, lige siden jeg blev direktør for Aveny-T for snart seks år siden,« siger han.

»Skam er efter min mening en af de bedste ungdomsserier, der nogensinde er skabt. Dens evne til at beskrive de unges verden, deres problemer med kærlighed, seksualitet, venskaber og mobning er unik. Samtidig er den noget af det mest sympatiske, netop fordi den appellerer til fællesskabet. Den er noget så usædvanligt som en serie, der tror på fællesskabet i stedet for at skabe konflikter.«

»SKAM« bliver en hjørnesten i Aveny-T's repertoire de næste fire år,« lød det fra en glad teaterdirektør Jon Stephensen, da han på et pressemøde mandag fortalte, at Aveny-T som det eneste teater i verden har fået rettighederne til at sætte den populære norske TV-serie på scenen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen.

Jon Stephensen har været i tæt kontakt med »Skams«s skaber, den norske manuskriptforfatter og TV-producer, Julie Andem, som i yderste hemmelighed besøgte Aveny-T tidligere i år. Norges ambassadør i Danmark, Ingvar Havnen, bliver samarbejdspartner på teaterdramatiseringen.

Dramatikeren Line Mørkeby skal foretage den vigtige bearbejdning fra TV-serie til teater. Martin Lyngbo, afgående direktør på Mungo Park Allerød, instruerer, mens Jon Stephensen selv står for scenografien. På de efterfølgende forestillinger gives stafetten videre til den nyuddannede sceneinstruktør, Liv Helm, og Franciska Zahle, der blev færdig som scenograf og kostumedesigner i 2015.

»Lige nu er vi i fuld gang med castingen. Det bliver et hold af håndplukkede unge, hvoraf mange får deres scenedebut i denne forestilling,« siger Jon Stephensen.

Hovedrollerne som kæresteparret Eva og Jonas i »Skam 1« bliver således spillet af de to bare 17-årige gymnasieelever, Frieda Joanna Krøgholt og Sylvester Byder. Også de øvrige medvirkende bliver unge kræfter fra, hvad Jon Stephensen kalder »vækstlaget« i dansk scenekunst.

Ny æra for Aveny-T

Med premieren på »Skam« indvarsler Jon Stephensen en helt ny æra i Aveny-Ts omskiftelige historie. Eller måske snarere en tilbagevenden til tiden for 25 år siden, da Jon Stephensen for første gang kom til teatret som en del af det unge, progressive teaterkoncept, Dr. Dante, der med bl.a. Nikolaj Cederholm i spidsen og under mottoet ”Teater til dem, der hellere vil se film” i en årrække var ungdommens foretrukne scene.

»Det var noget af det sjoveste, jeg har været med til. At skabe et teater til det unge publikum er fantastisk. Men som årene gik, forsvandt fokus på de unge – desværre,« siger Jon Stephensen, der mener, det i høj grad er teatrenes egen skyld, når de unge i dag vælger scenekunsten fra.

»Der er gået for meget Ledreborg Slotskoncert i teaterverdenen,« siger han. »Derfor er det på tide, at der i hvert fald er ét stort, københavnsk teater, der bare prøver – og jeg siger ikke, at det kommer til at lykkes – at sætte de unge i centrum og lave et kraftcentrum for ungekulturen.«

Hans ambition er, at Aveny-T fremover skal være de unges teater – fra teenagealderen og op til ca. 35 år.

»Der findes rigtig meget godt børneteater i Danmark, men hvis man siger børne- og ungdomsteater samme åndedrag, skyder man sig selv i foden,« siger han. »Alle undersøgelser viser, at vi ser rigtig meget teater som børn, men de unge dropper ud og kommer først igen - hvis de altså kommer igen -  som voksne. Teatret er ved at tabe en hel generation, og derfor er det så vigtigt, at der også findes et teater, der beskæftiger sig udelukkende med den gruppe.«

»Skam« bliver den første, store satsning, der skal skyde projektet i gang. Men der skal selvfølgelig også andet på scenen, understreger Jon Stephensen.

»Vi bliver ikke til Teater Skam. Vi kommer også stadig til at lave, hvad jeg kalder generationsteater, hvor forældre og teenagebørn får lige meget ud af oplevelsen, som vi f.eks. har gjort med nogle af teaterkoncerterne,« siger han.

»Jeg har også en forventning om, at vores satsning med »Skam« kommer til at føre noget andet med sig. Når man først begiver sig ind på en bestemt vej, plejer der altid at dryppe noget andet ned også, som man ikke havde set komme.«

Væksthus for unge

I øjeblikket er Aveny-T under en gennemgribende ombygning til tæt på 20 mio. kroner finansieret af Frederiksberg kommune, der i 2015 købte teatret af den mangeårige ejer, Jes Kølpin. Bygningen får nyt tag, der kommer nye garderober med tidssvarende badeforhold til skuespillerne, og publikum kan glæde sig over et nyt klimaanlæg i teatersalen og nye facader på bygningen. Desuden er de gamle værksteder i gården revet ned og bliver erstattet af nye.

»Ombygningen kommer i sidste sekund, det hele var ved at rådne væk,« siger Jon Stephensen. »I den seneste sæson har skuespillerne måttet sidde på administrationsgangen på grund af rotter og skimmelsvamp i garderoberne. Det er et mirakel, at det lykkedes at holde teatret kørende. Ombygningen ventes at være færdig, så prøverne på »Skam« kan gå i gang 1. august.

Men endnu større forandringer er på vej. Hvis alt går efter planen, vil der på Aveny-T’s område – hvor Café Kellerdirk i dag har til huse – stå en helt ny bygning klar medio 2019: Væksthuset med både café og, hvad Jon Stephensen kalder »vækstlagspladser«, hvor unge kan få komme og arbejde med et projekt i tre-fire måneder.

»Det behøver ikke være et teaterprojekt, det kan også være en idé til et nyt spil eller noget andet,« siger han.

»Det handler om at gøre teatret til en del af de unges verden, et sted, de har lyst til at komme – og måske også får lyst til at opleve det, der sker på scenen. Ligesom vi som teater kan blive inspireret af det, de unge har gang i.«