Normalt er der adgang forbudt – men nu åbner de hemmelige steder i København

Mere end 250 museer, teatre, biblioteker, kirker og ministerier holder åbent hus ved årets Kulturnat fredag den 11. oktober. Blandt dem er en stribe steder, der ellers ikke lukker hvem som helst indenfor.

»Køkkenrullen«, som Trafiktårnet kaldes har allerede haft fint besøg af Belgiens kong Philippe og kronprins Frederik, der afprøvede en togsimulator. Fredag nat kan man selv kaste sig over tasterne Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Oplev den bedste opfindelse

Normalt troner den cylindriske bygning i området mellem Dybbølsbro og Fisketorvet, der i al sin gråmelerede omfarts-tristesse minder om den syvende ring i Dantes Guddommelige Komedie. Men på Kulturnatten kan man forlade gadeplan og komme op i Trafiktårnet, hvorfra Banedanmark styrer togtrafikken på S-banen. Trafiktårnet, der indvarsler en nyt computerstyret system, har allerede fået kælenavnet »køkkenrullen« af de faste medarbejdere.

Vejdirektoratet har investeret over 40 millioner kroner i tårnet, der har indbygget ny teknologi, der bedre end før samler og præsenterer trafikdata fra hele landet. Al den fine og flotte teknologi bliver dog overtrumfet at noget endnu vildere -  nemlig mennesket. Trafiktårnet samler medarbejdere fra både Vejdirektoratet og Banedanmark. En glidende trafik skabes bedst,  når mennesker »sidder ved siden af hinanden, så vi undgår besværlige procedurer,« som Københavns daværende teknik- og miljøborgmester, Morten Kabell (EL) sagde i 2015. Livet er en ørken – og vi er kamelerne, som Storm P sagde.

Derfor kan det nye alligevel være skægt at se det nye isenkram,der får togene til at køre.

Trafiktårnet
Carsten Niebuhrs Gade 49
1577 København V
Tidspunkt: 18-22

I 1992 udbrændte Odd Fellow Palæets koncertsal og den centrale del af hovedbygningen. To år efter var palæet genopført, så det fremstod næsten som ved opførelsen i 1754. På Kulturnatten er det åbent for alle Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Besøg den hemmelige orden

I 1929 blev Det Danske Frimurerlaug etableret som et ikke-kirkeligt broderskab. Det er et samfund af mænd, der beskæftiger sig med så åndelige og moralske værdier, at kvinder fortsat er fornemt adgang. Under Kulturnatten er der dog åbent hus - for alle - hos Det Danske Frimurerlaug på Smallegade 33 på Frederiksberg. Derudover er der adgang til Odd Fellow Palæet i Bredgade 28, hvor man kan besøge de smukke logesale, mens man istemmer laugets valgsprog: LUX FUIT ( Og der blev lys ). Eller som et medlem siger på hjemmesiden De gamle pligter:

»Hvis du tror, vi er ved at ændre verdensordenen – så er du for sent på den! Det har vi allerede gjort for over 100 år siden. Det hedder »de vestlige demokratiske samfund«, og vi var ikke alene om at gøre det, men vi var dem, der så bedst ud, mens vi gjorde det!«.

Odd Fellow Palæet
Åbent fra 18:00 - 22:30

Det Danske Frimurerlaug
Åbent fra 18:00 - 22:30

Mastekranen på Holmen. Fold sammen
Læs mere
Foto: MORTEN JUHL.

Se din by fra tårnets top

Der er en særlig stemning over Københavns inderhavn, som den ligger der - historisk og moderne på samme tid. En af de smukkeste, gamle byggerier er Holmens fredede mastekran fra 1749, der knejser 40 meter over vandet. Det var herfra, matroserne via gangspil kunne trække de op til 20 tons tunge undermaster op om efteråret og sætte dem tilbage om foråret efter endt reparation. Mastekranen er formgivet af Philip de Lange, der som en datidens netværker skaffede sig gode opgaver og endte med at bidrage til nogle af byens pæneste og mest stolte bygninger.

Normalt er mastekranen lukket, men i aften kan man blive vist rundt af Orlogsmuseets modelbyggere. Hvis man går helt op til toppen, er der en enestående udsigt over København.

Vil man vide mere om Københavns udvikling, kan man også besøge By & Havn i den gamle Toldbodbygning. Her fortælles der mere om de nye byudviklingsområder, og man kan få en guidet tur på loftet fra 18:30-21:30.

Holmens Mastekran
A.H. Vedels Plads 1
1439 København K
Tidspunkt: 18:00 - 23:00

By & Havn
Nordre Toldbod 7
1259 København K
Tidspunkt: 18:00 - 00:00

Der er mange holdninger til den lille klima-kriger Greta Thunberg. På Kulturnatten er en del arrangementer, der lader dig dykke ned i klimabekymringerne Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM URQUHART.

Kom ind i klimakampen

Kald det bare Greta Thunberg-effekten. Faktum er, at klima er blevet en mærkesag, der også sætter sine fornuftige tandmærker i Kulturnatten. Et af de klimabevidste arrangementer finder sted på Danmarks største renseanlæg, Lynetten, hvor man blandt andet kan opleve, hvordan 1,2 million menneskers toiletskyl bliver til grøn energi, når vandet er renset. På rensningsanlæggets grove betonvægge vises film af bittesmå mikroorganismer der renser vandet i renseanlægget og man kan få en guidet tur på omkring 30 minutter.

Hvis man vil høre mere klima, er der åbent hus i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, hvor den ansvarlige mininster, Dan Jørgensen, vil fortælle om regeringens mål om at skære 70 pct. af CO2-udledningen i 2030.

Klima- Energi og Forsyningsministeriet
Holmens Kanal 20
1060 København K
Tidspunkt: 18:00 - 23:00

BIOFOS
Refshalevej 250
1432 København K
Tidspunkt: 18:00 - 22:00

Før byggemaskinerne kom til grunden, var der liv på Posthusgrunden. Det kommer der igen om indvies år, hvor de første af grundens 162 lejligheder indvies Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Med sikkerhedssko ind i det ukendte

Byudvikling kan virkelig få sindene i kog, men selv ud fra den vanlige målestok var der usædvanlig meget debat om byggeplanerne for den tidligere Postgrund nær Hovedbanegården.

Danica, der stod for en del af tegningerne, mente, at deres forslag ville gavne vækst og erhverv i hovedstaden, men naboerne var uenige. Projektet indeholdt blandt andet syv kæmpe tårne på op til 105 meters højde og blev fra begyndelsen tituleret med den lident smigrende titel: Alle øjebæers moder.

Mange påpegede, at tårnene ville fjerne sollyset fra det populære Islands Brygge, der ligger som et Københavnsk Calella på den anden side af vandet. I sidste ende vandt byggeplanerne dog over protesterne, og netop nu opføres et helt nyt kvarter på størrelse med fem fodboldbaner, der både skal huse boliger, erhverv og hoteller.  På Kulturnatten kan man komme ind i løvens hule, opleve de store maskiner og få en peptalk om planerne for Postgrunden. Så kan man selv vurdere byens nyeste kvarter.

Postgrunden
Ejendomsselskabet Project Nord P/S
Bernstorffsgade 34
1577 København V
Tidspunkt: 18:00 - 22:00

Man kan læse om Kulturnattens øvrige arrangementer på hjemmesiden Kulturnatten.dk