Nordvest rykker

Byrummet har magten til at forandre det omkringliggende kvarter. Det vil arkitekt Dan Stubbergaard gerne vise Boligen, så han tog os med på en gåtur gennem Nordvest.

Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Måske er Nordvestkvarteret ikke så hipt som Vesterbro og Indre Nørrebro, der er ved at drukne i caféer og smarte unge mennesker med barnevogne og de rigtige solbriller. Men det kan det blive, for der sker ting og sager derude hele tiden.

 »Nordvest kan som bydel meget mere end de andre. Den er stadig upoleret, ufriseret og jomfruelig. Huslejen er lav, hvilket tiltrækker de kreative folk og de studerende. Samtidig er der mange interessante industrilokaler, som netop kan bruges af disse folk. Nye projekter skyder op, og så kommer der byliv,« siger Dan Stubbergaard.

Den 30-årige arkitekt er medstifter af tegnestuen Cobe, der blandt andet er i gang med at transformere både Nørreport station og hele Nordhavn. Alligevel vil han hellere tage Boligen gennem et forløb af byrum i et kvarter, der er arkitektonisk interessant, end blot at vise et enkelt byrum.

Læs også:
Nørreport Station får nyt ansigt i 2014
Nordhavnen skal byde på sport og kultur

Derfor er vi er på vej ned fra Bispebjerg Bakke med retning mod Nørrebro station. På vores vej ligger det kommende kulturhus, almennyttige boligbyggerier fra 1930erne, et helt nyt boligbyggeri med en interessant plads og offentlig baggård, og til sidst buerne under højbanen ved Nørrebro station.

Smeltedigel mellem ungt og gammelt
Vi begynder ved et af Dan Stubbergaards igangværende byggerier, Kulturhuset. Aftalen var ellers, at der ikke måtte gøres reklame for egne bedrifter, men han holder på, at det er væsentligt at starte her. For det nye markante kulturhus kommer med koncertsal, borgerservice, bibliotek og et værested for unge til at have en vigtig funktion for Nordvest.

»Det bliver en smeltedigel mellem det etablerede og det unge. Lige dernede er der en Honda-forhandler ved siden af et autoværksted og en gigantisk ISS-bygning, og her kommer der til at være et guldfarvet kulturhus.
Oveni det hele er der alle disse fantastiske boligblokke fra 1930erne. Det er et interessant samspil. De sammenstød er fede, og dét kan Nordvest i modsætning til de mere helstøbte brokvarterer, Ørestaden eller Sluseholmen,« siger den unge arkitekt begejstret.

Læs også:
København set med friske øjne

Vi går ned ad Rentemestervej. En af de gader med mest industri. Men området er under forandring. Gallerier og kreative virksomheder flytter typisk derhen, hvor huslejen er lavest.

En overgang var det Vesterbro og Islands Brygge, men nu søger mange herud, fordi huslejen er billig, og her er mange af den type industrilokaler, som man ifølge Dan Stubbergaard kan lave om til atelier, galleri eller bureau.

Modtageligt for forandring
»Kvarteret er netop meget modtageligt for forandring. Mange af de industrielle bygninger her kan hurtigt laves om til loftslejligheder eller gallerier. Det er reel bæredygtighed. Tro mig, hvis vi kommer tilbage hertil om fem år, så er her fuldstændig forandret.«

Netop forandringen, mener arkitekten, er væsentlig for byen. Hvis en by af Københavns størrelse ikke har sådan nogle områder og ikke lader dem få lov til at udvikle sig, så dør byen. Så er det ikke en mangfoldig storby længere.

»Det hele skal ikke byplanlægges på den helt store skala à la Ørestaden eller Nordhavn. Her i Nordvest skal der hellere foretages akupunktur-nedslag. Man beslutter, at lige dér skal man lave en lille plads, eller lige dér skal en gammel fabrikshal laves om til et nyt ungdomskulturhus. Stille og rolig begynder tingene at udvikle sig fra de nedslag. Man planlægger det uplanlagte.«

Vi kommer forbi et designfirma. Der holder en Porsche i den åbne baggård. Over for er der en tom grund med vilde blomster.

»Man kunne godt fortætte Nordvest meget mere. Forstået på den måde, at man kunne godt opføre byggerier på en række af de tomme grunde, der ligger her. Man kunne også godt bygge på kvarterets mange p-arealer. Jeg ville gerne fortætte mere omkring byrummene, tingene flyder nogle steder lidt for meget sammen herude.«

Læs mere:
Carlsberg for alle
Byens hverdagsliv set fra cyklen
Det ukendte Holmen
Assistens - oasen midt i byens larm

Nu kommer vi ned til Emaljehaven, som er et af de nye boligbyggerier tegnet af Entasis og Creo. De har rent arkitektonisk prøvet at omfortolke de boligblokke fra 30erne, der ligger lidt længere oppe på Bispebjerg.

»Men det interessante ved byggeriet er den vestvendte plads foran. Der er en café, den ligger godt i solen, og så har de anvendt et ret godt trick. Pladsen ligger ved en ret trafikeret vej, så arkitekterne har sænket pladsen en smule. På den måde er støjen og trafikken ikke så generende, når man sidder dernede. De har trukket boligbyggeriet lidt tilbage, og skabt et godt byrum foran ved bare at sænke det en lille smule.«

Vi tager en smutvej ned gennem boligblokkens baggård, som er åben for offentligheden. Det er ikke et gårdrum, som man kender dem fra for eksempel Vesterbro, hvor kun en nøgle giver adgang.

»Det er en offentlig passage. Så lige pludselig står man i en park. Fra asfalt til grønt. Der er hele tiden skift.«

Område med potentiale

Fra parken går vi ned ad Lygten mod Nørrebro station. Vi er lige på kanten af Nordvest og Nørrebro, men Dan Stubbergaard vil gerne vise et område ved Nørrebro station med potentiale.

»Højbanen ved Nørrebro station kan man i mine øjne virkelig gøre noget fantastisk ved. Man kunne vende noget utrygt og problemfyldt til noget fint.«

Det kan byrum nemlig ifølge den unge arkitekt. De kan vende tingene om. Nogle gange er det ikke ret meget, der skal til. Belysning om aftenen i nogle fede farver, ny belægning, maling, nogle træer og lige pludselig har byrummet fået en helt anden karakter. Så er det anden type mennesker, der begynder at bruge det.

»Lige nu har de lukket en del af passagerne under højbanen, og så er det blevet et hardcore pushersted. Der skal ikke ret meget til for at vende noget utrygt til noget aktivt og levende. Åbne nogle passager op, lave små byrum til unge, børnehaver, grønthandlere og små butikker bør fylde alle hulerne ud i højbanen.
Der har Nordvest et enormt stort potentiale i forhold til så mange andre bydele.«

Ikke mere Nordværst
Hvis man meget præcist sætter ind nogle steder med mindre byrumsprojekter, så kan man brede effekten ud til  større områder, og det ser Dan Stubbergaard meget gerne ske i Nordvest.

»Man har plejet at kalde det Nordværst, men det er ved at ændre sig. Især hvis man gør det rigtigt. Hvis man bare smækker en betonblok op, så signalerer man, at man ikke tillægger det kvarter nogen speciel betydning. Giver man derimod beboerne gode byrum og æstetiske bygninger, giver man dem ejerskab og sammenhold.«