Nordhavns Naturvenner foreslår naturpark på 90 hektar

Sidste år afsatte Københavns Borgerrepræsentation 28 hektar til en ny naturpark i Nordhavn. En ny grøn bevægelse, Nordhavns Naturvenner, hæver ambitionsniveauet og vil til august fremlægge en ny plan for naturparken. Står det til organisationen, skal parken fylde 90 hektar.

Det nye boligområde i Nordhavnen er støbt i beton, stål og glas. Nu kræver ti grønne organisationer bag Nordhavnens Naturvenner mere grønt i form af en kæmpe naturpark til området. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk

Spørger man »Nordhavns Naturvenner«, skal Nordhavn beriges med vild natur. Derfor er organisationen, som er skabt af ti grønne organisationer med Danmarks Naturfredningsforening, Østerbro Lokaludvalg, Friluftsrådet og Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse i spidsen, gået sammen, fordi de ønsker, at København får en ny naturpark.

Naturparken var allerede på tegnebrættet sidste år, hvor Københavns Borgerrepræsentation afsatte 28 hektar til formålet på den yderste spids af Nordhavn. Men det areal levede ikke helt op til det ambitionsniveau, som Nordhavns Naturvenner havde. Derfor foreslår foreningen  i sit udkast til naturparken, at parken bliver på hele 90 hektar.

»Jeg synes, at området omkring Østerbro og København har brug for en stor naturpark. Vi er glade for, at borgerrepræsentationen faktisk sidste år bevilgede en naturpark i Nordhavn på omkring 28 hektar. Vi vil gå lidt videre med ambitionen, og vi vil gerne have det endnu større,« siger Allan Marouf, medlem af Nordhavns Naturvenner, til TV 2 Lorry.

Det grønne areal svarer til det område, som Nordhavn Naturvenner ønsker at omdanne til naturpark. Foto: Nordhavn Naturvenner. Fold sammen
Læs mere

Natur fylder for lidt i byplanlægningen

Hvis alt går som planlagt, ligger planen for naturparken, der med sine 90 hektar bliver halvanden gang større end Fælledparken, klar til august.

Når planen er fremlagt, vil Nordhavns Naturvenner oprette en arbejdsgruppe, bestående af københavnere, der skal føre projektet videre. Det er også intentionen, at man via Facebook vil inddrage Københavns borgere, så de i en særlig gruppe kan indgå i debatten om, hvordan den nye naturpark skal være.

Årsagen til, at den nye grønne bevægelse presser på, er, at Nordhavns Naturvenner mener, at naturen fylder alt for lidt i byplanlægningen i København.

»Der er brug for, at naturen kommer med i første række, når der skal planlægges. I Københavns kommunes planlægning har bygninger i mange år haft en absolut førsteprioritet. Natur er blevet til noget, der måske kan klemmes ind. I Nordhavn har vi muligheden for at give naturen plads,« siger Knud Erik Hansen, næstformand i Danmark Naturfredningsforening København og talsmand for Nordhavns Naturvenner til Nordhavns Avis.

Forbedring af fuglelivet

Hvis det går, som Nordhavns Naturvenner drømmer om, skal naturparken indeholde forskellige naturtyper. Som besøgende i parken vil man derfor blandt andet kunne opleve sø, strand, fælled og krat.

Det er meningen, at parken skal kunne nydes af københavnere på gåben, mens der også skal være tilbud om aktiviteter. Men parken er ikke kun tænkt som et gode for naturhungrende københavnere - den skal også komme dyrene til gode.

Den vilde natur midt i byen skal nemlig forbedre forholdene for fuglene. Som besøgende bør man derfor, hvis man spejder op – og ned – kunne se flere forskellige måge- og andearter, herunder hættemåger, stormmåger, troldænder og gråænder.