Nørrebros jødiske kirkegård åbnes for offentligheden

Den jødiske begravelsesplads i Møllegade, Mosaisk Nordre Begravelsesplads, er blevet tilgængelig for interesserede tre dage om ugen og mange kikker indenfor.

Den mosaiske eller jødiske kirkegård på Nørrebro, ved Sankt Hans Torv. Jewish cemetery. Nøgleord: gravsted skt. hans torv mosaisk jødisk skumring gravsten Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.Mænd låner behørigt en kalot af portvagten ved indgangen og så er der i øvrigt adgang til den jødiske kirkegård på Nørrebro, der både er begravelsesplads og københavnsk kulturhistorie gennem flere hundrede år. Den ældste grav er fra 1694 og i dag er her 5.500 grave på de i alt 13.500 kvadratmeter selv om pladsen ikke har været i brug i mere end 100 år.

Porten på hjørnet af Møllegade og Guldbergsgade er åben. Tre dage om ugen er der fra denne sommer adgang til den smukke gamle begravelsesplads i Møllegade og mange har allerede benyttet lejligheden til at kikke indenfor, selv om besøgende er henvist til udelukkende at holde sig til stisystemets hovedstier.

I den jødiske kultur nedlægges grave aldrig og derfor kan begravelsespladsen aldrig sløjfes. Og gravene vender mod øst, som en symbolsk angivelse af retningen mod Jerusalem.

Oprindelig købte den jødiske menighed i København i slutningen af 1600-tallet 900 kvadratmeter jord uden for byens volde, men de følgende 150 år blev den udviddet, så den i 1855 var nået op på de nuværende 13.500 kvadratmeter. Men siden slutningen af 1800-tallet er jøder i København blevet begravet på den jødiske begravelsesplads, Mosaisk Vestre Begravelsesplads, i Valby.

Holmens Kirkegård er Københavns ældste kirkegaard fra 1666. Den jødiske begravelsesplads i Møllegade er den næstældste, mens Assistens Kirkegaard er fra 1760.

Hvad: Mosaisk Nordre Begravelsesplads
Hvor: Møllegade
Hvornår: tirs 15-19, torsdag 15-19
Hvordan: Der er fri adgang, når herrer er iført kalot