Nørrebro Teater bilægger strid med Bakkens syngepiger

Nørrebro Teaters forestilling »Syngepigerne fra bakken« kommer fra dags dato til slet og ret at hedde "Syngepigerne".

Syngepigerne fra Bakkens Hvile optræder i kulturhuset Hermans i Tivoli Friheden i Aarhus. Foto: Kim Haugaard/Midtjyske Medier Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Gennem den seneste måned har Bakkens Hviles direktør Dot Wessman ligget i juridisk slagsmål med Nørrebro Teaters ditto, Kitte Wagner.

Det er nu slut.

I hvert fald meddeler Nørrebro Teater i en pressemeddelelse, at det nu »har fået nok«, hvorfor navnet i den omstridte teaterforestilling »Syngepigerne fra bakken« ændres til nu blot at hedde »Syngepigerne«.

»Selv om vi har juraen på vores side, er det et helt absurd ressourcespild at fortsætte den her diskussion med udsigt til en retssag om ordet ”bakken”,« siger Nørrebro Teaters direktør Kitte Wagner.

»Det kan godt være, at spindoktrice Dot Wessman er villig til at finansiere en retssag og måske få ekstra omtale på den konto, men danskernes skattekroner skal ikke bruges på den slags,« fortsætter hun.

Stridens kerne i sagen har været, at Bakkens Hviles direktør, Dot Wessman, har ment, at Nørrebro Teater via ordet "bakken" i forestillingens titel har nydt godt af Bakkens image. Hendes forargelse har desuden været særlig stor på grund af det frække billede, teatret brugte som blikfang.


Fra Nørrebro Teaters hjemmeside

»Med halvnøgne piger og drags på scenen fremmaner Nørrebro Teater et billede, som netop ikke er Bakkens Hvile. Er det anstændigt? Og hvad er der egentlig sket med etik og moral i teaterbranchen?« har den bekymrede direktør tidligere udtrykt.

»Hvis man kan sætte en forestilling op og tiltrække publikum på Nørrebro ved at kalde det »Syngepigerne fra bakken«, nasser man så ikke bare hensynsløst på et 137 år gammelt brand, der er uløseligt forbundet med Bakkens Hvile?«, spurgte hun.

Brandingekspert Kresten Schultz Jørgensen forstår ikke, at bakkesangerinderne og Dot Wessman har set det som en konkurrence eller et underløb, at Nørrebro Teater havde en forestilling med samme emne.

»Jo flere, der talte om »Syngepigerne fra bakken«, desto bedre var det. Bakkens Hvile burde i stedet have nydt den øgede opmærksomhed, have budt alle bidragsydere velkommen og ikke blot have set teaterstykket med de briller, Dot Wessman kunne have ønsket sig at se det med,« siger Kresten Schultz Jørgensen, der betegner Bakkens Hviles reaktion som »defensiv« og »nærig«.

En anden ekspert, advokat Knud Wallberg, mener dog, at Dot Wessmann kan have en pointe.

I en mail skriver Knud Wallberg:

»Når man ser på titlen på forestillingen i sammenhæng med beskrivelsen af forestillingen, er der jo ingen tvivl om, at Nørrebro Teaters forestilling handler om netop de syngepiger, der har optrådt og optræder på Bakken(s Hvile). Da Bakken også er et registreret varemærke, minder sagen en del om en Højesteretsdom om brug af Tivolis varemærke for en film med titlen »Tivoli Nights«. Så det er min umiddelbare vurdering, at Bakken(s Hvile) har en god sag. Hvis Nørrebro Teater for eksempel blot havde kaldt forestillingen »Syngepigerne« var der til gengæld ikke noget at komme efter.«

Forestillingen »Syngepigerne« har premiere på Nørrebro Teater 29. november i år.