Nøgne mennesker og stjerneregn. Torsdag var en god festivaldag

Så fik torsdagens Roskilde Festival ben at gå på. Og det var en god dag. Anmelderne fik kastet med stjerner, og nøgne mennesker løb for livet.

Publikum danser og hygger sig til Savage Rose. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen

Vi er nået til fredag, og endnu en dag på Roskilde Festival er gået. Godmorgen og velkommen til Roskildeposten.

Vi kommer simpelthen ikke uden om det, for det var i går, årets nøgenløb fandt sted. Det er her, festivalens mindst blufærdige siden 1998 har kunnet smide hver et stykke stof og lade alle kropslige aspekter få frit løb.

Løbet er populært, om så man synes, det er åndssvagt eller ej. I hvert fald er interessen stor, og både tilskuer- og deltagertallet er enormt. Men der kan kun være en vinder for hvert køn, og i år blev det 24-årige Michael Nielsen og 18-årige Anna Toretto, der vandt for henholdsvis mændene og kvinderne. Tillykke med det. Nøgenløbet så i øvrigt sådan her ud:

Det årlige nøgenløb på Roskilde Festival. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen.

Mens der blev løbet på fuld knald med en alko-blanding som brændstof, blev en 19-årig mand desværre indlagt med en omgang meningitis. Og det fik snakken i gang på pladsen, men der var nu alligevel ingen grund til panik.

»Vi står med en 19-årig mand fra Sønderjylland, der med al sandsynlighed har meningokoksygdom. Men vi vil gerne understrege, at risikoen for at andre er blevet smittet er meget lille«, sagde Troels Thomsen fra Styrelsen for Patientsikkerhed til Politiken.

På Twitter er der altid gang i debatten omkring Roskilde Festival. Mange aspekter bliver vendt og drejet - lige fra klager over lyden til god gammeldags brok. Men ind mellem de mange tweets sniger der sig også nogle gange et par opfrodringer, sådan fra gæst til gæst. Og Rasmus Stegmann har et budskab til os, der omhandler dem, der vrimler rundt mellem vores ben med en sort sæk og en lommelygte:

Det har Rasmus jo sådan set ret i, så lad os nu huske den gode opførsel. Ret beset rydder de jo faktisk op. Roskilde-gæsten Anita Ruengmanee Hansen har også lige dette finde budskab til os:

Nå, og hvordan er vejret så? Det er et spørgsmål, jeg har fået en del gange nu fra venner og bekendte, der ikke har det orange armbånd. Og det forstår jeg da sådan set godt, for vi medier skriver om det konstant, og vi advarer gentagne gange om, at »nu kommer det«. Jeg har selv gjort det i onsdagens og torsdagens Roskildeposten.

Men helt ærligt, så har regnen faktisk været ret god ved os herude. Vi skulle helt frem til midnatstid, før dråberne begyndte at falde. Det er ikke så skidt, at det ikke er godt for noget, for så skyller det da lige det værste pis væk fra.. ja, overalt.

Men jeg tør simpelthen ikke spå om vejret igen i dag. Det begynder at blive pinligt! Så I må selv tjekke vejrudsigten. Jeg siger bare: Gem ikke røjserne og den regnsikre jakke for langt væk.

Og nu vi er ved regnen, så var det netop under koncerten med The xx på Orange Scene, at himmelen besluttede sig for at give Roskilde Dyrskueplads et kollektivt bad. Det ødelagde imidlertid ikke koncerten med de to englændere, der leverede en fantastisk koncert. Berlingskes Michael Charles Gaunt var i hvert fald også glad:

»At så mange mennesker på Roskilde var klar til at læne sig helt ind og lytte til den stille pige en torsdag aften i silende regnvejr, siger meget om, hvor stor en stjerne The xx har i Generation Roskilde anno 2017. Det er godt set af både bandet og Roskilde, og ude på pladsen takkede publikum for tilliden ved at lytte og føle med The xx«.

The xx på Orange Scene torsdag 29. juni 2017 Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen.

Og han slutter anmeldelsen med at slå fast:

»Det var fint og det var ømt og som sådan et passende punktum for en dag, hvor der også blev følt en helt masse til både The Savage Rose og Solange«.

Og nu vi er ved Solange, der spillede i går på Arena. Hold nu fast. Den 31-årige sangerinde, der sidste år udsendte albummet »A Seat at the Table«, der blev rost til skyerne i ind- og udland, var på forhånd hypet. Ikke uden grund, for hun er en fantastisk kunstner, der for alvor slog sine kvaliteter fast med det seneste album.

Solange på Arena. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen.

Noget tyder på, at jeg ikke er ene om at have oplevet koncerten som fortryllende. Både Politiken, Soundvenue og Berlingske sender 6 hjerter efter hende. Berlingskes Michael Charles Gaunt skriver blandt andet:

»Sikke en forløsning. Ikke bare for os som publikum. Men også for Solange, der tydeligvis har lagt blod, sved og tårer i at skabe noget stort og blivende ud af sin egen kamp. Noget der kan tage bo i både hjerner og hjerter. Og - hvis vi skal helt op på den store klinge - rent faktisk gøre verden til et lidt bedre sted at være. I hvert fald for en stund«.

Jeg kunne ikke være mere enig. Og hold op, hvor havde jeg glædet mig. Det var vi umiddelbart flere om:

Nå. Så fik vi også lige vendt sådan en helt fantastisk torsdag på Roskilde Festival, som må siges at have været en succesfuld dag på mange punkter. Vejret var overordnet godt, øllene var kolde, stemningen i top, og så var der koncerterne, som jo bare sad lige i skabet. Tager man en tur i de forskellige medieres anmeldelser af gårsdagens koncerter, så tegner der sig et billede af, at niveauet bliver svær at indhente.

Men lad os nu se, hvad dagens bringer. Der er meget at se frem til på denne fredag. Personligt vil jeg anbefale Cancer, der spiller på Avalon klokken 13.00. Senere på samme scene spiller Angel Olsen klokken 17.00. Lorde går på Arena klokken 23.30, og det tror jeg virkelig bliver godt.

Men så er det også i dag (ja, i princippet er det i nat), Den Sorte Skole går på Orange Scene for at spille en kæmpe koncert, der, ifølge dem selv, er deres mest ambitiøse projekt nogensinde. Det har jeg netop skrevet en lille reportage om, som du kan læse her.

Men, hey. Vil du gerne klædes rigtig godt på til dagens program, og vil du gerne høre lidt om, hvordan torsdagens musiklandskab så ud? Så skal du se med klokken 13.00, hvor jeg sender Facebook Live fra Roskilde Festival sammen med Berlingskes musikredaktør Michael Charles Gaunt. Det foregår naturligvis på Berlingskes Facebook-side.

Torsdagens Facebook Live så sådan her ud:

Rigtig god festivaldag, og husk at vær gode ved hinanden.. også pantsamlerne.