Nobelprisfavorit boykotter Nordens største bogmesse

Først protesterede en række forfattere, kulturinstitutter og ambassader mod det højreorienterede tidsskrift Nya Tiders tilstedeværelse på bogmessen i Göteborg. Nu bliver bogmessen også boykottet af den kenyanske forfatter og nobelprisfavorit Ngugi wa Thiong'o.

Nej til bogmessen i Göteborg: Ngugi Wa Thiong'o, fotograferet i Spanien i sidste måned. Foto: Alejandro Garcia/EPA. Fold sammen
Læs mere

En af Afrikas mest læste og respekterede forfattere, kenyanske Ngugi wa Thiong’o, har besluttet at boykotte Nordens største bogmesse, Bok och Bibliotek, der i år finder sted fra 28. september til 1. oktober.

Det skriver flere svenske medier.

Den 75-årige forfatter, der rutinemæssigt nævnes som en mulig modtager af Nobelprisen i litteratur, og som skulle have været et af de absolutte hovednavne på Bok och Bibliotek, protesterer med sin beslutning mod, at tidsskriftet Nya Tider igen i år har fået lov til at være til stede på bogmessen. I en e-mail til sit svenske forlag, Modernista, forklarer han, at han handler i solidaritet med de mere end 200 svenske forfattere, der tilbage i april via Dagens Nyheter meddelte, at de ikke ville være på bogmessen, når Nya Tider også var der.

Nya Tider er ifølge kritikerne et tidsskrift, der aktivt fremmer højreekstreme og fremmedfjendske synspunkter. Selv betegner tidsskriftet sig som »den eneste papiravis, der imødegår systempressens løgne i deres eget format: På papir.« Det hedder videre på Nya Tiders hjemmeside, at tidsskriftet siden grundlæggelsen i 2012 har »imødegået den politiske korrekthed« for at fortælle sandheden bag »systemmediernes« forvrængede fremstilling af virkeligheden.

SVTs Kulturnytt skriver, at man forgæves har forsøgt at få et interview med de ansvarlige bag Bok och Bibliotek, men at man fra den side ikke ønsker at give interviews om sagen. I en mail fra Bok och Bibliotek til Kulturnytt skriver ledelsen dog, at »man er gået i dialog« med Ngugi wa Thiong’o.

I sidste måned meddelte den svenske forfatterforening Författerförbundet, at foreningen er splittet i spørgsmålet om boykot, og at mange medlemmmer planlægger at deltage i Bok och Bibliotek, mens mange planlægger at blive væk.

I sidste uge kritiserede flere europæiske kulturinstitutter og diplomater i en fælles udtalelse bogmessen i Göteborg for at tillade Nya Tiders officielle tilstedeværelse på messeområdet. Ifølge Dagens Nyheter er mailens afsendere Frankrigs, Tysklands, Italiens, Portugals, Rumæniens, Polens, Ukraines og Tjekkiets kulturinstitutter, Hollands ambassade og kulturattacherne fra den spanske og den schweiziske ambassade.

Formanden for Danske skønlitterære Forfattere, Jan Thielke, siger om sagen:
»Det er ikke noget, vi har syntes var så presserende, at vi har haft det til diskussion.«

Jan Thielke tilføjer, at han ikke er bekendt med, at der skulle være medlemmer af Danske skønlitterære Forfattere, der har boykottet Bok och Bibliotek på grund af balladen om Nya Tider.