Nina Simone, Quincy Jones og Lady Gaga: Fem musikdokumentarer, du skal se

Der er masser af gode musikdokumentarer at dykke ned i, både for nørderne og dem, der bare vil blive klogere på en kunstner eller et fænomen. Musikredaktøren har udvalgt fem af de bedste af dem, der kan ses lige nu.

Dokumentaren »What Happened Miss Simone?«, der kan ses på Netflix, tegner et mere nuanceret billede af det sorte ikon, der døde i 2003. Her optræder hun i Olympia Music Hall i Paris i 1991. Fold sammen
Læs mere
Foto: BERTRAND GUAY

Tæt på Nina Simone

En af de kunstnere, der mest effektivt har været med til at rive genrevæggene ned mellem jazz, soul, gospel og pop, er Nina Simone - en af sidste århundredes mest indflydelsesrige sorte kunstnere. Med sin bevægende kontraalt fortolkede hun alt fra klassiske jazzstandards til borgerrettighedshymner som »Mississippi Goddamn«.

Foto: BERTRAND GUAY.

Fokus i den film, der blev lavet om hende i 2015, er dog ikke kun hendes stærke engagement i den amerikanske borgerrettighedsbevægelse, men også hendes voldelige ægteskab og privatliv, hvor bølgerne ofte gik højt.

»What Happened, Miss Simone?« tegner et tiltrængt og nuanceret portræt af et sort ikon, der kæmpede hele sit liv - med at blive accepteret af det hvide publikum og insistere på retten til at være vred, men også med den bipolare lidelse, som hun først blev diagnosticeret for sent i livet. Filmen er produceret af Simones datter Lisa Simone Kelly.
What Happened, Miss Simone? (2015)
Kan ses på Netflix

Et musikalsk geni

Produceren og komponisten Quincy Jones’ betydning for musikbranchen kan næppe overvurderes. De fleste kender ham nok for hans soloalbums eller som producer på Michael Jacksons legendariske album »Thriller« fra 1982, men den 86-årige musiker har både turneret som jazzmusiker på hvide klubber i 50erne og skrevet klassiske kompositioner og filmmusik til klassikere som »Med koldt blod«, »The Italian Job« og »Farven lilla«.

Quincy Jones er rundet 86 år. Her er han på scenen ved Montreux Jazz Festival i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: FABRICE COFFRINI.

I dokumentarfilmen får man ikke bare Quincy Jones´historie, men også et indblik i, hvad han har betydet for sorte musikere som Lionel Ritchie, Kendrick Lamar og hiphopproduceren Dr. Dre.

Dersuden ser man en ekstremt hårdtarbejdende mand, der altid har sat musikken højest - hvilket har haft konsekvenser for både hans familie og helbred. Filmen, der er co-produceret af hans datter Rashida Jones, vandt en Grammy for bedste musikfilm i 2019.
Quincy (2018)
Kan ses på Netflix

Alle festivalers moder

For 50 år siden omdannede en halv million mennesker en mark nord for New York til en smeltedigel af musik, psykedeliske stoffer og løssluppen hippiekærlighed. Trods manglen på toiletter, mad og styrtende regn forløb Woodstock uden vold og blev et ikonisk referencepunkt for hippiebevægelsen.

Der findes flere dokumentarer om Woodstock, og den første film med koncertoptagelser af nogle af tidens største navne som Jimi Hendrix, Joan Baez og Sly & The Family Stone, der udkom i 1970, blev en kæmpesucces.

Woostock-festivalen blev afholdt i 1969 i Bethel uden for New York. Med vor tids øjne ligner billederne fra festivalen en beskidt flygtningelejr.  Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT.

En ny dokumentar fokuserer mindre på musikken, men interviewer i stedet gæsterne om, hvad festivalen betød, og hvordan den for mange af dem ændrede deres liv. Ud over de rørende fortællinger er det mest interessante ved dokumentaren at se, hvordan gæsterne slog sig løs i det, der mindede om en beskidt flygtningelejr. Den var aldrig gået i 2019!
Woodstock - tre dage, der forandrede en generation (2019)
Kan ses på dr.dk

Lady Gaga vandt en Oscar for 'Shallow' i februar i år. Her er hun på scenen i 2015 ved Oscar-uddelingen. Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL YADA / AMPAS.

Radio Gaga

De store popstjerners tid er ved at rinde ud, men Lady Gaga er en af de få superstjerner, der viderefører arven fra Madonna, Prince og Michael Jackson. Dokumentaren »Gaga: Five Foot Two« følger hende forud for hendes optræden ved Super Bowl, der er den største amerikanske kulturbegivenhed bortset fra The Oscars.

I filmen kommer vi helt tæt på popstjernen. Både når hun køber sit nye album i smug iført store solbriller i Wallmart, og når hun bider tænderne sammen hos fysioterapeuten, der behandler hende for den hofteskade, som hun fik på sin turné i 2013.

Bag alle de vilde kostumer, fanhysteriet og glamouren fremstår Lady Gaga bramfri og morsom, men mest af alt autentisk. I filmen kommer man lidt tættere ind på livet af mennesket bag popikonet.
Gaga: Five Foot Two (2017)
Kan ses på Netflix

Ud af X Factors skygge

De seneste fem år har DR3 leveret nogle af landets bedste og mest relevante dokumentarprogrammer om, hvordan det er af være ung i 2019. Kanalen står også bag en række stærke portrætter af tidens store stjerner, herunder Nik & Jay og rapgruppen Suspekt, og for nylig dokumentarserien om musikeren Saveus - også kendt som Martin Hedegaard fra Ørum, der vandt X Factor i 2008.

Martin Hedegaard aka Saveus åbnede Roskilde Festivals Orange Scene i 2018. I dokumentaren »Martin uden X« får man historien om, hvordan han kom ud af X Factors skygge og fandt sit eget musikalske udtryk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen.

De seneste fem år har han knoklet for at træde ud af programmets skygge og finde sit eget musikalske udtryk. Dokumentaren skildrer, hvordan den 26-årige sanger takket være tårnhøje ambitioner og et gudsbenået talent for at skrive fængende popsange - og trods en hård kamp mod angst - knokler for at få opbygget et stort publikum

»Martin uden X« er god, fordi man kommer med i maskinrummet i hans arbejde som sangskriver og får indblik i, hvor stor en indsats, der går forud for et radiohit og en spirende karriere i udlandet.
Martin uden X 1-4 (2019)
Kan ses på dr.dk