Nicolas Winding Refn i Cannes: Vi har ingen plan

Den danske filminstruktør er med i festivalens jury, og afslørede sin plan for at finde årets Guldpalmevinder: der er ingen plan.

Nicolas Winding Refn var med til at åbne den store filmfest i Cannes. Foto: EPA/VITTORIO ZUNINO CELOTTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Vittorio Zunino Celotto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med øjnene som sædvanligt skjult bag de mørkeste solbriller på denne side af Atlanten, blev den danske instruktør Nicolas Winding Refn i dag præsenteret for verdenspressen i sin egenskab af jurymedlem i Cannes-festivalens øverste jury. I juryen sidder fem kvinder og fire mænd, der om elleve dage skal udpege årets vinder af Den Gyldne Palme.

Nicolas Winding Refn, der godt kan være en mand af få ord, var i et talende hjørne, ligesom juryformanden Jane Campion, mens andre jurymedlemmer såsom kollegaen Sofia Coppola begrænsede sig til få høfligheder.

Nicolas Winding Refn tog pressekonferencen med afslappet ro, og afslørede, at juryen ikke arbejder med særlige kvalitetskriterier.

- Vi har ikke en plan. Vi tager det, som det kommer, og prøver at blive overraskede, sagde han.

Med hvad der vistnok var en noget obskur filmreference til Sam Peckinpahs krigsfilm “Jernkorset” spøgte han med, at Jane Campion havde holdt en Steiner-tale (Steiner er den toughe sergent i “Jernkorset”) til jurymedlemmerne om den kommende festival. Jane Campions eneste ordre til juryen har dog kun været en fredelig påmindelse om, at de ikke må tale med pressen undervejs og skal undgå at læse, hvad aviserne skriver om filmene, der kæmper om Palmen.

Nicolas Winding Refn er nu heller ikke en, der lader sine meninger styre udefra. .

- Vi har alle sammen vores egne holdninger og perspektiver, både socialt, politisk og seksuelt. Vi skal gå efter det, der føles rigtigt. Det her er ikke EU. Og det er ikke Eurovision – gudskelov!, sagde han.