Nicolaj Kopernikus: Min alder forskrækker mig lidt

Han lader sin nysgerrighed holde sig ung, men nu nærmer Kopernikus sig de 50, og det skræmmer ham en smule.

Skuespiller Nicolaj Kopernikus fylder 50 år d. 9. august Skuespiller Nicolaj Kopernikus. (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han kan skrive prisvindende skuespiller og opfinder på sit cv, og han har været en fast bestanddel af den danske film- og teaterverden siden midten af 90'erne.

Selv forklarer skuespiller Nicolaj Kopernikus, at det er nysgerrigheden, der driver ham til at sige ja til roller som alt fra morder til alkoholiker og til sidegesjæften som opfinder af blandt andet en skraber til køkkenvasken, der kan samle affald sammen.

»Jeg er super nysgerrig, på den måde er jeg næsten et barn. Jeg er en rigtig spørgejørgen, og de mennesker, der kender mig, synes nok, det er lidt anstrengende engang imellem,« siger Nicolaj Kopernikus, der blandt andet er kendt fra film og tv-serier som »Klassefesten«, »Let's Get Lost« og »Forbrydelsen«.

Nu nærmer han sig de 50, og selv om han som sådan har det fint med den runde alder, så er det også en smule tankevækkende, fortæller han.

»Det er et skarpt hjørne at runde. Jeg har det godt med det, men jeg bliver også lidt forskrækket over det.«

»Vi ved jo, at man ofte bliver omkring 80 til 100 år, så på den måde føler jeg, at jeg har levet over halvdelen af mit liv, og det er nogle gange en smule skræmmende, hvis jeg skal være helt ærlig,« siger Nicolaj Kopernikus, der fylder 50 år onsdag den 9. august.

Der er dog også fordele ved at være halvvejs igennem livet, pointerer han. En god portion livserfaring er blevet samlet op gennem de første 50 år, og Kopernikus peger selv på, at han med årene er blevet mere ydmyg.

»Da jeg var ung, kunne alt lade sig gøre, og jeg var på en måde udødelig. Men når alt kommer til alt, så er det at blive 50 også en påmindelse om, at man er dødelig. Så man skal huske at sige tak og ikke tage tingene for givet,« siger Nicolaj Kopernikus og tilføjer:

»Jeg er rigtig taknemmelig over, at jeg har en dejlig familie. Jeg har en dejlig kone, som er rigtig forstående over for mit arbejde, fordi hun er i samme branche, og så har jeg tre vidunderlige børn, som holder mig skarp.«

Familien, der ud over ham selv består af instruktør Birgitte Næss-Schmidt og børnene Mollie, Roberta og Louis, kommer nemlig forud for alt andet, og Nicolaj Kopernikus giver også sine tre børn æren for at holde ham ung af sind.

Tilbage i februar måtte han til sin egen store frustration opgive sin rolle i teaterstykket »Vredens druer«, fordi han skullet have bortopereret en cyste på den ene stemmelæbe.

»Der havde jeg en pakket kalender, og jeg kunne mærke, at jeg ikke kunne levere det, jeg skulle på teateret, at det ville blive for hårdt for mig. Så jeg blev virkelig ked af det. Jeg blev slået fuldstændig ud og havde nogle dage i kulkælderen,« fortæller Nicolaj Kopernikus.

Operationen gik godt, forsikrer Kopernikus, som nu er tilbage for fuld kraft.

I slutningen af august er han aktuel med showet »Ingen Panik«, som han laver med kollegerne Troels Lyby og Anders W. Berthelsen.