Newsweek: »Borgen« er verdens bedste

Det internationale nyhedsmagasin Newsweek bruger et helt opslag til at rose den danske tv-serie til skyerne.

Sidse Babett Knudsen leverer den bedste tv-optræden Newsweeks anmelder nogensinde har set. Foto: Esben Salling/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Esben Salling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske tv-serie “Borgen” med Sidse Babett Knudsen som den hårdtprøvede statsminister har allerede høstet roser herhjemme og hos vores europæiske naboer, og nu ser det ud til at også amerikanerne er ved at få øjnene op for seriens kvaliteter. I hvert fald har det internationale nyhedsmagasin Newsweek dedikeret hele to sider på at introducere “Borgen” for sine læsere og skamrose dets realistiske skildring af magtens tinde.

“Det bedste tv-drama du aldrig får at se,” kalder skribenten Andrew Romano, som en opfordring til læserne om ikke at gå glip af den danske serie. Han sammenligner serien med amerikanske serier som “The West Wing” (“Præsidentens mænd”) og Aaron Sorkins nye serie "The Newsroom". “Borgen” er begge serier langt overlegen, mener han.

“Forskellen på “The Newsroom” og “Borgen” er ligesom forskellen på en hændervridende aviskommentar om det lave niveau i nutidens politiske liv og en detaljeret beskrivelse i realtid af kompleksiteten i det samme politiske liv. Gæt hvad der er mest interessant,” skriver han.

“Borgen” kan ses i USA i cirka 33 millioner husstande der abonnerer på tv-stationen Link TV, og den amerikanske station NBC har planer om at lave et amerikansk remake. Seriens realistiske fremstilling af vanskelighederne for politiske ledere ved at balancere karriere og familie bliver rost i anmeldelsen, der også fremhæver realismen i skildringen af pressens arbejde. Men mest plads bruger Newsweek på at fremhæve de danske skuespillere, særligt Sidse Babett Knudsen.

- Det er en umådelig sympatisk figur hun fremstiller, og hver en nuance af sorg eller fortrydelse kan skimtes i hendes ansigt, synlig for os seere, men skjult for den omverden, der ville straffe hende for at vise svaghed. Det er en af de bedste tv-optrædener, jeg nogensinde har set, skriver Andrew Romano.

Før serien blev solgt til USA har DR solgt "Borgen" til Sydkorea, Storbritannien, Island og Letland, mens serien er blevet udgivet på dvd i Benelux-landene samt i Tyskland, Schweiz og Østrig.