New York, New York

Amerikanske stjerner gæstede DR med vanvittig velspillet program

Stopfuld sal torsdag aften. Stopfuld sal igen fredag aften. Og en hel sal på venteliste til billetter!

New York Philharmonics gæstespil i DR Koncerthuset har været en succes uden sidestykke.

En succes i henseende til efterspørgsel. En lige så stor succes på det kunstneriske plan. Man har mødt musikere fra hele verden og hørt klassisk af fuldstændig mageløs kvalitet.

New York Philharmonic er New York selv i en nøddeskal: En gruppe kunstnere med alle mulige baggrunde og i alle aldre. Berømthederne kan spille musik fra stort set alle tider og alle slags musik med samme effektivitet.

Og de er konsekvente. Tag bare torsdagens turnéprogram! Man får hele to værker fra det 20. århundrede - hele to stykker fra seklet med de store udfordringer for ørerne:

Først ungareren Béla Bartóks strengemusik fra tiden lige før Anden Verdenskrig tog de sidste illusioner fra os. Spillet med en præcision og en næsten uhyggelig varme i nattemusikken. Man tænker igen og igen: Dét her er det bedste! Nej, det her! Nej, dét!

Og siden så bøhmeren Gustav Mahlers fjerde symfoni fra 1901. Altså den med kanebjælderne, med Mefistos forstemte violin i midten, med drengedrømmen om himlens velsignelser til sidst. I alt fire satser stort set uden hurtige steder. En timelang og fjern erindring om den vidunderlige verden, der var engang.

Det hele uden svage steder. Det hele dirigeret så utrolig rigtigt af chefen Alan Gilbert himself.

Højst en smule for udfordrende. Højst en kende for ufestligt alt sammen. Også fordi gæsterne aldrig løsnede slipset med et uhøjtideligt ekstranummer - sådan som deres danske kolleger havde gjort på amerikansk jord få dage forinden.

Fint nok. Amerikanernes nærvær og klangens sødme kan sagtens stå selv. To stopfulde sale har rejst sig i begejstring og fået en oplevelse for livet.

Måtte arrangørerne i DR få midler nok fra velgørere og snart invitere flere gæsteorkestre. Nye indtryk og inspiration er vigtige størrelser!

 

 

Hvem: New York Philharmonic med dirigenten Alan Gilbert og sopranen Christina Landshamer.

Hvad: Bartóks »Musik for strygere, slagtøj og celeste« og Mahlers fjerde symfoni

Hvor: DR Koncerthuset, torsdag. Genudsendes søndag 16. april