Netflix-show gør grin med #MeToo

Komikeren Dave Chapelle beskyldes for at forsvare sin overgrebsanklagede kollega Louis C.K. i det første større standup-show, der har taget #MeToo-bevægelsen under behandling

Den amerikanske komiker. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nytårsaftensdag var der premiere på Netflix på den sorte komiker Dave Chapelles nye show, »The Bird Revelation«, hvori han som den første kendte standupper har taget #MeToo-bevægelsen under behandling.

I showet snakker Dave Chapelle, der i tidligere shows har vakt harme med sine udtalelser om blandt andet transgender-personer, om nogle af de personer, som i dag er anklaget for seksuelle overgreb af forskellig art, heriblandt filmproduceren Harvey Weinstein, skuespilleren Kevin Spacey og standup-komikeren Louis C.K. På twitter bliver hans kommentarer kædet sammen med hans tidligere udtalelser, der karakteriseres som »transfobiske«

Louis C.K. er en af Dave Chapelles personlige venner, og hans jokes om #MeToo-beskyldningerne mod Louis C.K. har blandt andet karakter af et angreb mod en af de kvinder, der har følt sig misbrugt af komikeren.

Chapelle gør blandt andet nar ad den kvindelige komiker, der i november udtalte, at hendes drøm om en komikerkarriere var blevet knust, da Louis C.K. onanerede foran hende.

»I så fald vil jeg påstå, at du aldrig rigtig har haft en drøm. Det er simpelthen at være for skrøbelig. Tror du måske, at Martin Luther King havde opgivet sin drøm, hvis Louis C.K. havde onaneret foran ham?« siger Dave Chapelle i showet med reference til den berømte afroamerikanske leders »I have a dream«-tale.

Flere anmeldere har bemærket, at Dave Chapelle tydeligvis er klar over, at han bevæger sig ind på et farligt område, idet hans jokes ofte bliver indledt med en form for advarsel og efterfulgt af en understregning af, at Dave Chapelle skam støtter #MeToo-bevægelsen med henvisning til, at den 44-årige komiker selv har en ung datter.

Om anklagerne mod filmproducenten Harvey Weinstein siger Dave Chapelle, at han blot behøver at se på et billede af Weinstein for at danne sig en mening om dennes skyld eller uskyld.

»Der er ingen tvivl om det: Han voldtager. Jeg er ret sikker på, at han ikke har andet valg. Hvis det havde været Brad Pitt, der havde stået bag det lort, havde vi aldrig hørt et kvæk om det,« siger Dave Chapelle med henvisning til Harvey Weinsteins udseende.

Også sagen mod Kevin Spacey, der involverer en anklage om et overgreb på en 14-årig dreng, bliver kommenteret. Blandt andet undrer Dave Chapelle sig over, at der overhovedet er en 14-årig dreng til stede til en fest.

»Jeg har været til mange fester i mit liv. Jeg har aldrig været til en god en, hvor der var 14-årige drenge med,« siger Dave Chapelle, der også ærgrer sig over, at den i dag voksne Anthony Rapp ikke ventede seks måneder med at afsløre Kevin Spacey, så man ville have kunnet få at vide, hvordan »House of Cards« ender.

Dave Chapelle har tidligere lavet standup-materiale om overgrebsanklagede mænd som R. Kelly, Michael Jackson og Bill Cosby, men han er den første, der har kommenteret #MeToo-bevægelsen, der stadig er i fuld sving i Hollywood, og som senest har ført til stiftelsen af en organisation til støtte for ofrene, kaldet #TimesUp.

Flere anmeldere har været hårde ved Dave Chapelles nye show, heriblandt The New York Times, der bragte de første afsløringer om Harvey Weinstein.

»Hans materiale har før efterladt det indtryk, at han er en person, der graver et dybt hul til sig selv for til sidst at bevise, at han stadig kan slippe godt fra det, men her virker det, som om jokesene er trætte,« skriver Jason Zinoman i The New York Times.

På twitter er reaktionerne overvejende negative, heriblandt fra seere, der simpelthen ikke synes at det er sjovt at »lave grin med mennesker«:

Efter afsløringerne i november om Louis C.K., har HBO fjernet de shows med komikeren, der var tilgængelige på tjenesten, mens Netflix aflyste en planlagt program med komikeren. Louis C.K.s to shows »2017« og »Live at the Comedy Store« er fortsat tilgængelige på Netflix, ligesom Dave Chapelles to nye shows, »Equanimity« og »The Bird Revelation«.