Nerudas rester undersøges igen

Blev nationaldigteren myrdet? Pablo Nerudas jordiske rester skal nu tjekkes – for anden gang. Den chilenske digter støttede Allende og blev måske taget af dage med gift.

Pablo Neruda fotograferet i oktober 1971. Foto: AFP
Læs mere
Fold sammen

Chiles regering vil grave digteren Pablo Neruda op og undersøge hans jordiske rester for gift.

Årsagen er en bestyrke mistanke mod landets nu afdøde diktator Augusto Pinochet. Diktatoren skal have bedt en håndlanger fra CIA om at tage Neruda af dage.

Baggrunden skal findes i begivenheder omkring 11. september 1973: Chile vågner til nyheden om et statskup. Augusto Pinochet har taget magten tidligt om morgenen og bedt den marxistiske Salvador Allende gå af som præsident. Allende findes få timer senere død for egen hånd.

Pablo Neruda ser det hele fra sidelinjen.

Landets største digter havde selv været marxistisk kandidat til præsidentvalget i 1970, men gennemførte aldrig og støttede Allende i stedet for.

Han modtog Nobelprisen i litteratur året efter. Også selv om han sang Stalins pris engang.

Da det antimarxistiske kup ruller over landet i 1973, ligger han med kræft i prostata. Generalens styrker stormer hans hus og møder de berømte ord: »I vil kun finde én ting, der er farlige for jer. Digte.«

Han dør 23. september samme år, altså knap to uger efter kuppet. Officielt af hjertestop.

Var kuppet slet og ret hårdt for den 69-årige berømthed? Eller ville general Pinochet af med systemkritikeren én gang for alle?

Da chaufføren Manuel Araya i 2012 udgiver en erindringsbog, kommer der næring til mordrygtet:

Neruda havde ringet til ham fra hospitalet – han havde fået en indsprøjtning i maven og følte sig pludselig meget syg.

En chilensk dommer kræver Nerudas jordiske rester gravet op. Den samme dommer har gjort retsopgøret efter Pinochets regime til lidt af en livsopgave.

Man sætter samtidig jagten ind på den mand, der kan have stået med giftsprøjten: Michael Townley. Lejemorder, engang agent for CIA, i dag en mand under jorden og afhængig af amerikansk vidnebeskyttelse.

Boet efter Neruda sætter sig til det sidste imod gravåbningen. Men en dom afsiges og fører i 2013 til undersøgelser ved retsmedicinere fra hele verden.

Resultat: »Vi har ikke fundet kemiske midler, der kunne forbindes til hr. Nerudas død.«

Det er den konklusion, Chiles regering nu tvivler på. Man har ifølge en talsmand fået flere indikationer på drab og vil derfor indlede en undersøgelse nummer to.

Hvor det første hold alene tjekkede for anvendte gifte, da vil det andet fokusere på et bredt udvalg af skadelige stoffer.