Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Få lande er så spækkede med kulturperler som Italien - fra romerrigets efterladenskaber til Venedigs forgyldte vandland. Men der er en bagside af kulturmedaljen. Det koster at vedligeholde, og især siden finanskrisen slog igennem har også kulturministeriets budgetter været beskåret med nogle steder fatale resultater.
Men det skal være slut nu, lyder det fra den italienske regering, der med premierminister Matteo Renzi i spidsen, netop har lanceret en redningsplan for italienske kulturmonumenter på 300 millioner euro (ca. 2,3 milliarder kroner). Pengene skal gå til over 200 kulturarvs-projekter over hele Italien, offentliggjorde kulturminister Dario Franceschini mandag ifølge flere medier.
Pengene fordeles over de næste tre år, men projekterne går i gang med det samme og går til restaureringer af flere paladser, blandt andet Roms Palazzo Venezia, museer, gallerier og biblioteker over hele Italien, lød det i erklæringen fra den italienske kulturminister.
Et af de mest spektakulære projekter er ca. 100 millioner kr. til den fortsatte restaurering af et af Kejser Neros paladser i Rom, Domus Aurea (Det gyldne hus). Paladset blev bygget i bakkerne ved Colloseum og fremstod funklende med guldbelagte vægge, 300 værelser og omgivet af en imponerende park i sin storhedstid. Den blev dog kort, da de efterfølgende kejsere begravede paladset og blandt andet byggede badeanstalter ovenpå. I dag er store dele af paladset så udgravet og kan opleves af publikum, når oversvømmelser ikke forhindrer det.
Blandt andre større projekter er restaurering af murene i middelalderbyen Siena og flere arbejder i Venedig.
Kritikken af den italienske misrøgt af kulturarven kulminerede i 2014, da Pompejis Venus-tempel kollapsede efter kraftige regnskyl. Angiveligt efter flere års elendig vedligeholdelse, ikke bare på grund af nedskæringer, men også grundet korruption og manglende professionalisme.
I Pompeji er der efterfølgende kommet gang i et større restaureringsprojekt, hvor også EU har bidraget med godt 300 millioner kroner til at fastholde den unikt bevarede by, der blev begravet af et jordskælv.
Den nye bevilling vidner om, at »kultur er vendt tilbage til centrum for national politik«, sagde kulturminister Dario Franceschini ifølge magasinet The Local. Og Renzi-regeringen har da også tidligere styrket kulturbevillingerne i et stadig presset Italien. Sidst i november fremlagde man et finanslovsforslag, der øgede kulturbevillingerne med en milliard kroner - som led i en kamp mod terrortruslen.
»De skaber billeder af terror, vi svarer med kultur. De ødelægger statuer, vi elsker kunst. De destruerer bøger, vi er bibliotekernes land,« lød det ifølge Financial Times fra premierminister Renzi, der blandt andet ville øge støtten til unges kulturforbrug.