Nephew vil give janteloven et skub

Danske Nephew sammenligner det med at bestige et bjerg, når de i aften skal spille på Orange Scene. Siden efteråret har de puslet med et helt unikt sceneshow.

Nephews Simon Kvamm fotograferet af Kristian Juul Pedersen Fold sammen
Læs mere

Den sprogfinurlige gruppe Nephew med Simon Kvamm i spidsen får, som kun det andet danske band nogensinde, chancen for at spille på Orange Scene fredag aften ved midnatstid. Det andet band var i sin tid DAD, og Simon Kvamm er dagen før den store eksamen fuld af forventninger.

»Selv om vi forholder os ydmygt til koncerten, så vil vi også gerne ind og give janteloven et lille skub, og klappe os selv lidt på skulderen. Vi er sgu lidt stolte over at skulle stå der fredag ved mørketid,« siger han.

Nephew er ikke helt grønne på Roskilde Festival, hvor det nu er tredje gang, de spiller. Og for hver gang er de rykket en godt stykke op ad på rangstigen. Første gang var i 2000, hvor de ikke engang spillede inde på festivalpladsen, men ude på hvad der dengang hed Campingscenen, og anden gang, i 2004, var det Odeon Scenen, der lagde telt til.

»Begge koncerter betyder meget for os, for de symboliserer forskellige vendepunkter for os. I 2000 var vi meget tæt på at blive opløst som band, mens koncerten i 2004 blev spillet kort tid efter udgivelsen af »USADSB«. Det var helt ekstremt at opleve 14.000 mennesker klemme sig ind i et telt med plads til halvt så mange. Det sidder stadig stærkt i vores bevidsthed.«

Det var allerede i efteråret, at gruppen fik tildelt deres spilletid på Roskilde, og siden da begyndte planlægningen af en koncert, de var enige om skulle skille sig ud. Især samarbejdet med den kvindelige kunstnergruppe Ingen Frygt, som blandt andet har vundet flere priser for deres musikvideoer, kommer til at sætte sit tydelige præg på koncerten.

»Ingen Frygt har tilføjet en ekstra visuel dimension til sceneshowet via deres videomateriale, som kommer til at køre på storskærmene, mens vi spiller. Det bliver en meget unik koncert, for det er første og sidste gang, at den overhovedet kommer op. Det har fyldt meget, siden vi fik af vide, at vi skulle spille helt tilbage i november, og det bunder i, at Roskilde har betydet markant meget for os som band,« siger Simon Kvamm.@Byline: