Nekrolog: Tidligere ejer af Jazzhus Montmartre er død

Herluf Kamp-Larsen var med til at gøre Jazzhus Montmartre til et internationalt anerkendt spillested. Fold sammen
Læs mere
Foto: susanne mertz

Herluf Kamp-Larsen, fhv. restauratør, København, er død, 99 år.

Han sov stille ind kort før, at han i juli ville være fyldt 100 år. Herluf Kamp-Larsen var i sine aktive år et kendt navn i hovedstadens restaurationsliv. Ikke mindst for sin tid som medejer og drivende kraft i »det gamle« Jazzhus Montmartre i Store Regnegade.

Spillestedet var opstået i 1954 som jazzklub, drevet af Anders Dyrup. Nytårsaften 1960 genopstod stedet som Jazzhus Montmartre.

Kort efter blev Kamp-Larsen eneejer, og de følgende år blev Montmartre ikke bare et københavnsk, men et internationalt fænomen, der tiltrak musikere fra øverste klasse. Det gjaldt både dansk bosatte navne som pianisten Kenny Drew og saxofonisterne Ben Webster og Dexter Gordon samt jazzstjerner som pianisterne Cecil Taylor og Dollar Brand plus tenorsaxofonisterne Brew Moore, Johnny Griffin, Albert Ayler og Sonny Rollins.

Midt i 1970erne måtte jazzhuset lukke af økonomiske grunde, og Herluf Kamp-Larsen overlod navnet Montmartre til Kay Sørensen, som en periode forsøgte at drive spillestedet videre i Nørregade. I det nye årtusind er Montmartre genopstået på en anden adresse i Store Regnegade.

Herluf Kamp-Larsen bevarede efterfølgende sin tilknytning til jazzmiljøet og blev bl.a. udpeget til æresmedlem af Ben Webster Fonden. lw