Nekrolog: Sympatiske Henrik Hall

En af landets mest markante og ydmyge musikere, Love Shops Henrik Hall, døde natten til torsdag efter længere tids sygdom.

Henrik Hall. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lea Meilandt Mathiesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Natten til torsdag døde Henrik Hall efter længere tids forgæves kamp mod kræften. Hall var en af landet mest sympatiske og ydmyge musikere. Det tjener som en ringe trøst til familie, venner og fans, men jeg synes, at det er vigtigt at nævne, at Henrik aldrig har været bedre, mere populær og anerkendt end i hans sidste fem leveår, selv om han har spillet musik i et halvt århundrede.

Det startede med et trommesæt i de tidlige teenageår i Herlev, men efter at have hørt Stones og Sonny Boy Williamson, måtte han bare have en mundharpe, ”så lød det pludselig rigtigt, jeg ved ikke hvorfor, men folk lyttede efter, når jeg spillede,” har han fortalt. Henrik Hall blev uddannet dekoratør og skiltemaler, men reelt havde han intet valg, musikken trak for meget.

Fra at have spillet en tilbagetrukken og næsten selvudslettende rolle som tredjehjul og mundharpevirtuos i Love Shop bag Jens Unmack og Hilmer Hassig, sprang han i 2006 ud som sangskriver og solist. Og hvilken én. I det interview og de mange uformelle samtaler jeg have med ham i årene omkring debuten, udtrykte han på intet tidspunkt bitterhed over, at han aldrig havde fået plads til sine sange i Love Shop. Blot var han stolt over at have taget mod til sig så sent i karrieren, selv om han havde skrevet sange siden 1980.

Henrik Hall var et vigtigt medlem i Love Shop, hans mundharpe gav bandet den melankolske- og romantiske tone, der hævede Love Shop op over samtlige andre popnavne igennem godt 20 år. Derfor havde han også sin store andel i, at Love Shop i 2009 fuldt fortjent blev tildelt IPFI’s ærespris ved Danish Music Awards.

På daværende tidspunkt havde bandet ligget i dvale i fem år pga. kunstneriske uoverensstemmelser mellem primært Unmack og Hassig. Det blev starten på det eventyr, Henrik Hall begav sig ud på som solist. Med hjælp fra bl.a. Mikkel Damgaard og Carsten Heller skabte han på ”Solo” en begavet musik af lige dele pop og bidende rock med begavede tekster, der bl.a. kredsede om døden. To år senere fulgte han op med »Chok Suk og Koma”.

Højt på Halls meritliste står ligeledes sidste års ”Frelsens Hær”, hvorpå han og Jens Unmack føjede nye højder til Love Shops i forvejen fremragende katalog. Det er et af de mest bemærkelsesværdige comebacks i dansk musikhistorie. På den plade figurerer Henrik Hall for første gang som sangskriver i Love Shop. Tanken var at han og Unmack skulle have fordelt sangene ligeligt imellem sig, men Henrik var allerede da for medtaget af kræften.

Henrik Hall blev 62 år.