Nej til »Regnbuepladsen« - navneleg om del af Rådhuspladsen fortsætter

Politikerne i København kan fortsat ikke blive enige om, hvad det lille stykke af Rådhuspladsen for enden af Vester Voldgade skal hedde. I går sagde de nej til et forslag om at kalde den Regnbuepladsen.

Godt nok bliver den nyanlagte plads i forlængelse af Vester Voldgade og for enden af Lavendelstræde og Farvergade i dag kaldt for Rådhuspladsen, men fra flere sider er der et ønske om at give pladsen et navn, der på den ene eller den anden måde er forbundet med homomiljøet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ved siden af Rådhuset i København ligger der en plads, og den plads skal have et navn, og det skal ikke være hvilket som helst navn.

Godt nok bliver den nyanlagte plads i forlængelse af Vester Voldgade og for enden af Lavendelstræde og Farvergade i dag kaldt for Rådhuspladsen, men fra flere sider er der et ønske om at give pladsen et navn, der på den ene eller den anden måde er forbundet med homomiljøet.

Tidligere har der været forslag om at opkalde pladsen efter stifteren af De Homoseksuelles Landsforening og den første mand til officielt at blive gift med en anden mand, homoikonet Axel Axgil.

Læs også: Distortion på Nørrebro og Vesterbro bevares

Der har også været forslag om at opkalde det lille stykke rådhusplads efter den lesbiske skuespiller Hannah Bjarnhof.

Men begge navne er blevet mødt med modstand. Axel Axgils Plads er for længst blevet forkastet, ikke mindst fordi han blev dømt for seksuel omgang med mindreårige og udviste sympatier for pædofiles rettigheder?

Landsforeningen for Bøsser, Lesbiske, Biseksuelle og Transpersoner (LGBT Danmark) har tidligere udtrykt skepsis over for at navngive efter Hannah Bjarnhof med henvisning til, at hun ikke var specielt aktiv i forhold til LGBT.

På et møde i går i teknik- og miljøudvalget i Københavns Kommune blev Hannah Bjarnhof også droppet, og endnu et navn blev diskuteret.

Således foreslog Enhedslisten, De Radikale og SF at kalde pladsen for Regnbuepladsen, men dette navn blev også afvist af udvalget.

Altså hedder pladsen stadig Rådhuspladsen, men de tre partier vil nu have Borgerrepræsentationen til at tage stilling til Regnbuepladsen.

Læs også: Klumme: Høflighed, folkelighed og dannelse, tak!

Ifølge Enhedslistens teknik- og miljøborgmester, Morten Kabell, er det nemlig "på tide, at vi hylder det særlige københavnske frisind og kampen for lige rettigheder for seksuelle minoriteter".

"Pladsen tæt på Rådhuset er oplagt til formålet, da Rådhuspladsen og indre by er helt central for LGBT-miljøets kamp for frisind og lige rettigheder. Det var her, politiet forfulgte homoseksuelle under den grimme lov i 1960erne. Det var her, verdens første registrerede partnerskab blev indgået. Og ikke mindst er det her, at LGBT-miljøet hvert år i august fejrer den årlige pride," siger han i en pressemeddelelse.

Ifølge medlem af teknik- og miljøudvalget for Liberal Alliance, Lars Berg Dueholm, "virker det, som om borgmesteren har en politisk dagsorden med navnet".

"Det er ikke sådan, at jeg stejler helt over Regnbuepladsen, men på den anden side er det heller ikke fantastisk," siger han.

Lars Berg Dueholm er endnu ikke sikker på, hvad der er det bedste navn til pladsen. Måske skal den ifølge ham bare fortsat hedde Rådhuspladsen, eller måske bør den bare være en forlængelse af Vester Voldgade.