Nej tak til forældre på Facebook

Børn skal ikke bare lukke døren til deres værelse, men nu også blokere deres forældres profil på Facebook, hvis de ønsker et privatliv. Men forældrene spilder deres tid, hvis de tror, at adgang til børnenes Facebook-profil giver indblik i deres hemmeligheder, mener ekspert.

»Er du også træt af at sørge for, der ikke kommer pinlige billeder på din profil, fordi dine forældre så kan se dem. Træt af, at du ikke længere behøver at ringe hjem og fortælle, hvordan din dag er gået, eller er du måske træt af, at du ikke behøver, at fortælle dem om den nye fyr/dame, fordi de allerede har læst jeres samtale på Facebook. Forældre på Facebook er, sagt med få ord, et NO GO!«

Sådan lyder nogle af de mange gruppebeskrivelser på hjemmesiden Facebook, der siden dets opstart i 2004 blandt amerikanske studerende er vokset fra at være et lokalt ungdomsfænomen til i dag at være verdens største sociale netværk.

I dag er internet-fænomenet ikke bare for den yngre generation. Også forældre har nu invaderet online-universet til stor irritation for mange børn, der mener, at et af deres få sidste sociale fristeder nu er truet.

»På et tidspunkt fremgik det af min Facebook-profil, at jeg havde jeg fået en kæreste. En dag kom min far så til mig og sagde, at jeg skulle huske at bruge kondom, hvis vi havde sex. Det var jo helt vildt pinligt,« fortæller 17-årige Kenneth Jensen fra Horsens, der har startet facebook-gruppen »Forældre ud af Facebook«. Han understreger, at gruppen er startet »lidt for sjov«, men at han nogle gange finder det irriterende, at forældrene kan kigge ham over skulderen, når han er på nettet.

»Det svarer jo lidt til, at døren til mit værelse står åben hele tiden,« siger Kenneth Jensen.

Og det er ikke bare forkælet brok, når hundredvis af danske børn og unge på Facebook giver udtryk for deres utilfredshed med, at deres forældre følger med i deres privatliv. For de har i høj grad brug for at have et socialt frirum, hvor de kan fortælle om den nye kæreste, den manglende eksamenslæsning eller uploade de seneste billeder fra privatfesten.

»Børn har brug for et privatliv nøjagtig ligesom deres forældre. Helt overordnet er børn meget mere overvågede, end de var for 50 år siden. Før i tiden havde de et frirum, når de løb rundt på gaderne og legede. Internettet har overtaget den scene og er et af de få steder, hvor de kan være i fred,« siger professor Niels Ole Finnemann, der er leder af Center for Internetforskning ved Aarhus Universitet.

Han køber ikke argumentet om, at forældrene følger med i deres børns Facebook-profil, fordi de bekymrer sig om, hvem det er, deres børn kommer i snak med.

»Selvfølgelig løber børnene en risiko ved at have en offentlig profil, men det betyder jo ikke de chatter med hvem som helst. På Facebook snakker man jo som regel kun med vennerne fra sine egne netværk. Der er langt mindre risiko end ved eksempelvis Arto, hvor folk er anonyme,« fortæller Niels Ole Finneman.

En af dem, der bestemt har tænkt at følge med i sine børns færden på Facebook er 34-årige Carsten Howard fra Nykøbing Falster. Han har startet en støttegruppe for at få flere forældre på Facebook og er desuden far til to piger på seks og ti år. Han ville finde det meget mærkeligt, hvis hans børn ikke ville kendes ved ham i cyber-netværket.

»Jeg er jo selv ven med min forældre, så jeg ville synes, det var meget underligt og umodent, Hvis de nægtede at acceptere mig som Facebook-ven. Så ville jeg for alvor tro, der var noget galt,« fortæller Carsten Howard.

Han føler sig i sin gode ret til at følge med i opdateringer om pjækkedage og pinlige episoder, for han er ikke sikker på, børnene altid kender konsekvenserne af deres handlinger.

»Jeg kan da godt forstå, hvis børn ikke vil have, at deres forældre skal se alting, men så burde de måske lade være med at udstille det. Mange børn har ganske enkelt ingen hæmninger og kan måske ikke overskue konsekvenserne af at lægge et bestemt billede ud på Facebook,« siger Carsten Howard.

For ham handler det om at lære sine børn at tage ansvar for deres handlinger.

»Børn skal være mere kritiske med, hvad de udstiller på nettet. De skal lære at tage ansvar. Hvis de render rundt på diskoteket og tager billeder af sig selv med trutmund, skal de være klare over, at deres farmor også kan se dem,« siger Carsten Howard.

Men det argument kan professor Niels Ole Finnemann ikke følge.

»Alle mennesker har brug for sensitive rum, hvor man kan skjule ting. Forældre, der overvåger deres børn på den måde, burde overveje, om de selv ville være klar til at få blotlagt deres privatliv,« siger Niels Ole Finnemann. Han mener desuden, at forældrene snyder sig selv, hvis de tror, at et Facebook-venskab giver et indblik i deres børns følelsesliv.

»Der er helt klart et filter på. Facebook har et fuldstændig udviklet sprog, hvor der er ting man gør og ikke gør. Man snakker om stemninger, gruppemiljøer, men der er en klar begrænsning, når det kommer til at udlevere deres eget følelsesliv. Det holder de for sig selv. Så hvis forældrene tror, de får et indblik i børnenes inderste hemmeligheder, så kan de godt tro om igen.«