Nej, fru Rowling - ingen gider læse om en troldmandslærling

Mange forfattere gennem tiden har fået afslag fra forlagene og siden opnået verdensberømmelse. J.K. Rowling fik nej så sent som for fire år siden.

Arkivfoto: Mange forfattere gennem tiden har fået afslag fra forlagene og siden opnået vewrdensberømmelse. J.K. Rowling fik nej så sent som for fire år siden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Neil Hall
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Du får mail fra en ganske ukendt forfatter. Du siger pænt nej til hendes gode forslag om en bog.

Og du ærgrer dig gul og blå resten af dine dage - for forfatteren hed J.K. Rowling og er verdensberømt året efter.

Utallige forfattere har fået nej fra deres forlag og derefter set deres bog blive en bestseller.

J.K. Rowling kunne for eksempel ikke få sin første bog om en troldsmandslærling ved navn Harry Potter udgivet. Hun sendte et såkaldt pitch om bogens indhold og fik det hele tiden tilbage. Se pitchet her.

Tryk på billedet, for at se pitchen i fuld størrelse. Fold sammen
Læs mere

Et ganske lille forlag ved navn Bloomsbury Publishing bed til sidst på ideen og er siden blevet en af de store spillere på markedet. Tungen på forlæggerens vægtskål var i øvrigt hans otteårige datter - hun var begyndt på »Harry Potter og De Vises Sten« og kunne ikke lægge den fra sig igen.

Hele serien er er faktisk solgt i op mod 100 millioner eksemplarer over hele verden og har gjort både Rowling selv og hendes forlæggere yderst velhavende.

Og nok så tankevækkende: Forfatteren skrev i 2013 en voksenkrimi med titlen »Gøgens kalden« og ville have værket læst for dets egen skyld - ikke fordi hun tilfældigvis var blevet berømt for noget helt andet.

Så hun »pitchede« for anden gang en bog til diverse forlag og kaldte sig nu Robert Galbraith. Forlagene kunne stadig ikke få øje på de kommercielle muligheder.

Bogen har i parentes bemærket fået masser af litterær ros og ses gerne som et mesterværk i egen ret.

Andre eksempler:

  1. Kenneth Grahame arbejder i en bank til hverdag og fortæller godnathistorier for sin søn om aftnen. Forlagene kigger på sagen i 1908 og kalder bogen usælgelig. »Vinden i piletræerne« står i dag som en klassiker.
  2. Agatha Christie sender sin første krimi til seks forskellige forlag og får nej hver gang. Først fortællingen »De låste døre« fra 1920 med en vis Hercule Poirot i hovedrollen får en chance. Den britiske forfatter ender som verdens næstmest solgte fiktionsforfatter nogensinde - kun overgået af William Shakespeare.
  3. Margaret Mitchell kommer ud for en bilulykke i 1926 og arbejder med »Borte med blæsten« under sin sygeorlov som journalist. Værket bliver afvist hele 36 gange.
  4. William Goldings første afslag på »Fluernes herre« fra 1954 slår ham næsten ud: Hans bog er »absurd og uendelig kedelig«, som forlaget så venligt udtrykker det.
  5. C.S. Lewis kan ikke komme af med Narnia-fortællingerne og giver næsten op. Bøgerne udkommer fra 1950 er til dato solgt i omkring 100 millioner eksemplarer.
  6. Richard Bach har i dag solgt omkring 44 millioner eksemplarer af »Jonathan Livingston Havmåge« fra 1970 - en af hippieepokens største klassikere. Han lever endnu og har gemt mange af forlagenes første breve. »Ingen gider læse en bog om måger«, lyder et af afslagene.
  7. Alex Haley modtager op mod 200 afslag på »Rødder« fra 1976. Bogen om hans afrikanske baggrund og slaveriets skammelighed sælger til gengæld halvanden million eksemplarer i løbet af otte måneder og er siden filmatiseret indtil flere gange.
  8. Peter Høeg levede i lang tid omflakkende som sejler og idrætslærer med mere. De færreste troede til gengæld på hans bøger - lige indtil Merete Ries på Rosinante sagde ja til »Forestilling om det tyvende århundrede« fra 1988. »Frøken Smillas fornemmelse for sne« 1992 læses i dag over hele verden og har været inspirationskilde til både en film fra 1997 og DR Koncerthusets arkitektur.
  9. Paulo Coelhos hovedværk er »Alkymisten« fra 1988 og virker ikke umiddelbart som et guldrandet foretagende: Forlaget gør ikke noget særligt ud af hans drømmende fortælling og får kun afhændet 800 eksemplarer. Brasilianeren skifter så forlægger og har i dag solgt 75 millioner.​
  10. Dan Brown får nej til »Da Vinci Mysteriet« fra 2003. Han skriver slet og ret for dårligt, meddeler forlaget. Forfatteren sælger alligevel bogen i 80 millioner eksemplarer og har sammenlagt afhændet op mod 200 millioner bøger.