Neil Young levede op til sit efternavn

Neil Young levede op til sidste efternavn, da han sammen med Crazy Horse huggede sig med sin guitar gennem to timers amerikansk historie og lidt propaganda i Forum.

Koncert med Neil Young i Forum d. 30.07.14. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var lyden dybt inde fra den nordamerikanske rockmusiks maskinrum, der ramte Forum onsdag aften. Det ene øjeblik vrængende, vrælende og grim. De næste hårrejsende, majestætisk og smuk.

Neil Young med sine efterhånden noget gamle krikker i The Crazy Horse var kommet til byen. Aldrende arbejdsmænd iført jeans, ørkenstøvler og boots der med deres værktøj gik på scenen for at mejsle to timers amerikansk historie og en håndfuld politiske budskaber ind i det modne publikum, hvis hårfarve for de flestes vedkommende var lige så grå som Forums betonvægge.

Det var de tunge drenges aften. Folk, der kunne deres americana og lidt mere til, tapdryppede allerede af sved længe før aftenens hovedperson entrede scenen iført t-shirt og hat over sine lokker og indledte det hele med en tungt huggende "Love And Only Love" for dernæst at gå direkte videre til "Powderfinger".

Ikke så meget snik-snak her. Neil Young var ikke i entertainerhumør, men lod musikken gøre arbejdet og talte overhovedet ikke til publikum mellem numrene før til allersidst i koncerten. Han er så samtidig en af de få kunstnere, der mestrer dette uden på nogen måde at virke arrogant. Til gengæld fik han så snakket en del med den totempæl, som han havde slæbt med hjemmefra og som stod og skulede ud over hele menageriet fra scenekanten. Young var flere gange under koncerten henne for ligesom at høre, om den nu syntes, alt gik okay.

Og det gjorde det da selv om det kørte en smule trægt i starten. Ikke for Young, der stadig synger fremragende og spiller en formidabel guitar, og Frank "Poncho" Sampedro, der også fulgte fint med på den anden guitar, men Rick Rosas, der havde erstattet den sygdomsramte Billy Talbot på bas og Ralph Molina bag trommerne hang lidt i bremsen. "Standing In The Light of Love", "Days That Used To Be" og "Living With War" var noget fodslæbende, men det var som om Young fik hevet dem med og en nærmest hypnotiserende lang version af "Love to Burn" gav nyt liv til de gamle sjæle. Young leverede et par af sine sublime lange mellemstykker på guitaren, hvor han skiftevis kælede med og huggede til strengene og fik publikum med.

En af hans store styrker er den dedikation og inderlighed, han kan lægge i selv de gamle travere, som både Bob Dylan covernummeret "Blowin' In The Wind" og klassikeren "Heart of Gold", der blev leveret, da bandet fik sig en pause, og den akustiske guitar og mundharpen blev fundet frem. Og da Crazy Horse revitaliserede så vendte tilbage til scenen var resten rent overskud. "Barstool Blues" blev leveret kort og kontant, mens en bragende smuk version af "Cortez The Killer" stod som aftenens absolutte højdepunkt.

Selvfølgelig skulle det hele sluttes af med "Rockin' In The Free World", hvor savlet fra de skrå, som Neil Young gik og tyggede på, stod fra mundvigen, og så lige ekstranummeret "Who's Gonna Stand Up And Save The Earth" som et sidste opråb, inden Young med et smil på læben takkede publikum og ikke mindst tre smukke kvinder, der under hele koncerten havde stået i første række og sunget med.

Ja, man er jo ikke lavet af sten, selv om man har rundet de 68, har tommetykke grå bakkenbarter og ligner en hillbilly med topmave.

Og da slet ikke når man hedder Young.

Hvem: Neil Young & Crazy Horse


Hvor: Forum, Frederiksberg, onsdag aften