Nedskæringer og salg: Det ved vi om regeringens medieudspil

Her er hovedpunkterne i regeringens mediepolitiske forslag som erfaret af DR og TV 2 og bekræftet over for Berlingske.

Bag Facaden: Søren Espersen. Deltager i Cordua og Steno på Radio 24syv, sammen med Karen Ellemann (V) og Rasmus Prehn (S) Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Efter mange måneders debat, publikumsundersøgelser og oplæg fra kulturminister Mette Bock (LA), præsenterer hun og regeringen torsdag udspillet til et medieforlig for de næste fem år.

I forvejen havde regeringen opnået enighed med DF om nedskæring af DR og omlægning af licens til lavere skattefradrag, men der er stadig mange store ændringer på vej i regeringens udspil. Her er hovedpunkterne - som erfaret af flere medier:

Radio24syv står til at blive beskåret med 33 procent over fem år. Radiostationen, som i dag drives af et selskab under Berlingske Media og har et årligt budget på godt 90 millioner kroner, forventes desuden at få friere regler at arbejde ud fra - blandt andet med mulighed for at skaffe sig andre indtægter.

TV 2-regionerne skal spare to procent om året, svarende til ti procent over de næste fem år.

40 procent af statens ejerskab af TV 2 sættes til salg.

DR, hvor der allerede er enighed mellem DF og regeringen om en besparelse på 20 procent over fem år, skal lukke to af sine seks TV-kanaler.

Der skal gives sendetilladelse til en ny TV-kanal, der skal sende kultur og folkeoplysning. Kanalen skal sendes i udbud, så private medier kan byde på den.

Public service-puljen øges, så den i 2023 når op på 220 millioner kroner. Det er en firedobling i forhold til i dag. Public service-puljen bevilger penge til TV-serier og dokumentarfilm produceret af andre end DR - især TV 2 har fået mange penge fra puljen til TV-serier.

Dagbladenes mediestøtte omfordeles, så penge skal gå fra de store landsdækkende aviser til de mindre regionale og lokale dagblade.

Digitale medier skal have samme momsfritagelse, som de trykte aviser får i dag.

Regeringen fremlægger sit medieudspil torsdag kl. 13.